• Γράμμα στη Λουίζ Μισέλ (1830-1905)

  Πορτρέτο της γαλλίδας επαναστάτριας με αφορμή την "ημέρα της γυναίκας"

 • Κατηγορία: Πολιτισμός Δημοσίευση 08/03/2017 - 18:31
  Τελευταία ενημέρωση 08/03/2017 - 22:11
 • "Ήταν η γιαγιά μου, μια καθηγήτρια από το Λεβαλουά που μου μίλησε πρώτη φορά για σένα και μου διηγήθηκε πώς υπερασπίστηκες το λαό", γράφει στο "γράμμα στη Λουίζ Μισέλ" ο Ολιβιέ Μπεζανσενό στο βιβλίο "Επαναστατικές συγγένειες, τα κόκκινα και τα μαύρα αστέρια μας", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες".

  Η Λουίζ Μισέλ, πρωταγωνίστρια στην Κομμούνα του Παρισιού, την άνοιξη του 1871, υπήρξε δασκάλα, ποιήτρια και επαναστάτρια που πολέμησε στα οδοφράγματα της Μονμάρτης.

  "Αυτή η επιστολή θα σε έβρισκε πιθανόν αντίθετη, εσένα, την επαναστάτρια που δεν άντεχε την προσωπολατρία", αρχίζει το γράμμα του ο Ολιβιέ Μπεζανσενό.

  "Σήμερα, που να ξερες, οι λίγοι δρόμοι που φέρουν το όνομά σου διασταυρώνονται με λεωφόρους βαπτισμένες με το όνομα του Θιέρσου και του Μακ-Μαόν. Ναι, Λουίζ, οι δήμιοι των Κομμουνάρων έχουν ακόμη το ένα πόδι στους δρόμους μας, χωρίς ο πολύς κόσμος να ξέρει ότι είναι υπεύθυνοι για το λουτρό αίματος και ότι έσφαξαν 30.000 Παριζιάνους.

  Σήμερα, στο 18ο Διαμέρισμα του Παρισιού, όπου δίδαξες και υπερασπίστηκες την Κομμούνα, παρατηρώ τους τουρίστες να φωτογραφίζουν τη Σακρέ-Κερ, την εκκλησία που βρίσκεται στο λόφο της Μονμάρτης. Οι περισσότεροι ανάμεσά τους δεν έχουν ιδέα ότι αυτό το μνημείο χτίστηκε για να ξορκίσει τα ανατρεπτικά πνεύματα όπως το δικό σου.

  Στον 21ο αιώνα, οι Βερσαγιέζοι ζουν πλέον στο Νεϊγύ-Συρ-Σεν. Στην οδό Περονέ, εκεί όπου για μέρες πολλές έδινες το πρόσταγμα του πυρός πάνω σε ένα οδόφραγμα, προκειμένου να εμποδίσεις τον εχθρό να πάρει τα κλειδιά της πόλης, δεν υπάρχει πια κανένα σημάδι από τους βομβαρδισμούς που σφυροκόπησαν τα σπίτια σας, δολοφόνησαν τα σώματα και τα όνειρά σας. Εκεί κοντά, στο Λεβαλουά όπου βρίσκεσαι θαμμένη, οι εκμεταλλευτές εκτόπισαν το λαό από το κέντρο για να κάνουν χώρο στις κατασκευαστικές και τους εργολάβους. Παρόλα αυτά, στο Λεβαλουά και στις τριγύρω περιοχές, γύρω από τη Μπυτ, στο βόρειο Παρίσι, η σκιά σου πλανιέται ακόμα και κουβαλά την άσβεστη ελπίδα ενός άλλου κόσμου, πιο δίκαιου και χειραφετημένου...

  Λουίζ Μισέλ, το όνομά σου ηχεί σαν χαστούκι στο πρόσωπο των εχθρών της αλλαγής και τους υπόλοιπους οπαδούς του 'ρεαλισμού'. Οι συντηρητικοί της Δεξιάς και εκείνοι της φιλελεύθερης Αριστεράς βεβαιώνουν ότι όλες οι επαναστάσεις οδηγούν σε μια αιματοβαμμένη τραγωδία.

  Κι ωστόσο, ούτε ένας ανάμεσά τους δεν αγνοεί ότι ο "τοίχος των Κομμουνάρων" στο νεκροταφείο του Περ Λασαίζ βάφτηκε με το αίμα των επαναστατών της Κομμούνας, και όχι με εκείνο των αντιδραστικών  των Βερσαλλιών. Το ίδιο τους κάνει. Ξέρουν καλά πώς να περιφρονούν ακόμα και τη μνήμη μας. Η αποφασιστικότητά σου σε κατέστησε ένα στοιχείο ολοκληρωτικά αδιόρθωτο για το σύστημα...

  barricade18march1871.jpg

   

  Η μάχη για τη γυναικεία χειραφέτηση ήταν ένας μεγάλος αγώνας μέσα στο κίνημα της Κομμούνας, καθώς οι ματσιστικές αντιλήψεις ήταν επίσης ισχυρές. Κι όμως, οι πρώτες διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου του 1870 καθοδηγήθηκαν από γυναίκες. Οι νοσοκόμες της Μονμάρτης, οι οποίες ήρθαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, σήκωσαν τα τουφέκια των ανδρών που ήταν πεσμένοι στο έδαφος, για να πολεμήσουν στη θέση τους, να κρατήσουν τα οδοφράγματα.

  Ανυπότακτη, αγωνίστρια, πυρπολήτρια αληθινή, αντιπροσώπευες όλα αυτά ταυτόχρονα μέσα στον μισογυνικό κόσμο του σύμπαντος των Βερσαλλιών. Οι αρχηγοί του κόσμου αυτού δεν μπορούσαν παρά να σε μισούν.

  Δεν έβλεπες τον εαυτό σου ως μάρτυρα, ούτε ως αγία, ούτε ως κόκκινη παρθένα... Ήσουν περίεργη για τη ζωή, που τη δάγκωνες με όλα σου τα δόντια. Πίστευες σε ένα καλύτερο μέλλον, εσύ η ποιήτρια, η μαθήτρια της επιστήμης, η καλλιτέχνιδα, η παιδαγωγός...".

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.