• Το αναπόφευκτο τέλος και η ισότητα των τάξεων

  Τελευταίο χειροκρότημα για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Ψαλτόπουλο

 • Κατηγορία: Πολιτισμός Δημοσίευση 09/04/2017 - 19:58
  Τελευταία ενημέρωση 11/04/2017 - 00:42
 •  

  Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, που κηδεύτηκε το μεσημέρι, υπήρξε εμβληματική μορφή για τη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

  Σκηνοθέτης και ηθοποιός, τον γνώρισα το 1999 όταν έψαχνα να βρω “πηγές” για ένα ρεπορτάζ που έκανα σχετικά με τις θεατρικές σκηνές της πόλης, δύο χρόνια μετά την “επέλαση” της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Για τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο μου είχαν μιλήσει άνθρωποι που τον είχαν δει στα μέσα της δεκαετίας του '80 να ανεβάζει Μπέκετ στο δικό του "Θέατρο Αναζήτηση".

  Το 1999, “αν και ο συνολικός αριθμός των θεατρικών θέσεων στη Θεσσαλονίκη είχε αυξηθεί από 8.780 σε 12.670, οι αίθουσες χρησιμοποιούνται ελάχιστα και δεν αποτελούν βήμα έκφρασης του καλλιτεχνικού δυναμικού” (εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 8-4-99). “Δεν είναι δυνατόν, έλεγε ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, δύο χρόνια από το τέλος της Πολιτιστικής να μην έχει χαραχθεί πολιτική για την αξιοποίηση των χώρων που ανακαινίστηκαν και για τους οποίους ξοδεύτηκαν εκατομμύρια...”.

  Στην ίδια συνέντευξη -την εποχή εκείνη που μαίνονταν η μάχη για τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού- είχε ειδική αναφορά και για τις “ανεξάρτητες σκηνές”, υπογραμμίζοντας ότι “άλλο ο πειραματισμός και άλλο η στειρότητα”.

  “Όταν δημιουργήθηκε το αντιθέατρο, υπήρχε η αναγκαιότητα να ανατραπεί η συμβατικότητα του αστικού θεάτρου. Από ένα σημείο κι έπειτα, αυτό που αποτέλεσε θετικό κίνημα, συνέβαλε στην απομάκρυνση του θεατή, ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να βλέπει πέντε κουρέλια να σέρνονται στη σκηνή, να μην καταλαβαίνει τίποτα και να του λένε κι από πάνω ότι αυτό που βλέπει είναι καλό”.

  Τα χρόνια που πέρασαν συναντούσα συχνά το όνομά του στις πολιτιστικές σελίδες, είχε γίνει και διευθυντής του θεάτρου “Αυλαία” από το 2000 μέχρι το 2005, ανέβαζε έργα, δίδασκε σε σεμινάρια, γύριζε ταινίες.

  Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, διαβλέποντας ίσως το επερχόμενο τέλος (8-12-14 Thessaloniki city guide), έλεγε για τον θάνατο ότι είναι “η μόνη σταθερή και αναπόφευκτη κατάληξη για όλους, είναι φυσικό επακόλουθο και η στιγμή του θριάμβου της Δημοκρατίας και της ισότητας των τάξεων”. Όσο για το μήνυμα που έστειλε: Αγωνίσου να υλοποιήσεις αυτό που πιστεύεις σωστό, χωρίς συμβιβασμούς.

  Κ. Κεκ.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.