• Μήδεια, η αγία των προσφύγων

  Το έργο Medeas, που βασίζεται στη μουσική φέρνει στο 1ο διεθνές φεστιβάλ Δάσους το Teatr Zar από την Πολωνία

 • Κατηγορία: Πολιτισμός Δημοσίευση 10/07/2017 - 06:48
  Τελευταία ενημέρωση 10/07/2017 - 13:41
 •  

  Την παράσταση Medeas φέρνει το Teatr Zar από την Πολωνία στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο 1ο διεθνές φεστιβάλ Δάσους που συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιουλίου.

  Zar ονομάζονται τα πένθιμα τραγούδια της φυλής Σβανέτι, που ζει στα υψίπεδα του Καυκάσου, στη βορειοδυτική Γεωργία. Το  Teatr Zar είναι μια πολυεθνική ομάδα που σχηματίστηκε μεταξύ 1999–2003 κατά τη διάρκεια ετήσιων ερευνητικών αποστολών στη Γεωργία. Σε εκείνες τις αποστολές, τα μέλη συνέλεξαν πλούσιο μουσικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν κι ένα σύνολο από πολυφωνικά τραγούδια που υπάρχουν εδώ και αιώνες, προέρχονται από το ξεκίνημα της εποχής του ανθρώπου και είναι ίσως οι αρχαιότερες μορφές πολυφωνίας στον κόσμο. 

  Το Teatr Zar επιχειρεί να καταδείξει ότι το θέατρο δεν έχει σχέση μόνο με το θέαμα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε και να ακούγεται.
  Στο έργο Medeas η μουσική δραματουργία έχει δομηθεί γύρω από αραβικά, περσικά και κουρδικά τραγούδια, που ερμηνεύουν επιλεγμένοι τραγουδιστές από το Κάιρο, την Τεχεράνη και την Κωνσταντινούπολη.
  Το Medeas είναι μια παράσταση βασισμένη στη μουσική, όπου όμως περιλαμβάνεται και πρόζα. Ο Έλληνας ποιητής Δημήτρης Δημητριάδης έγραψε γι’ αυτό το έργο ένα ποίημα / χορικό με τίτλο «Η άνθρωπος».
  Το Teatr Zar παρουσιάζει τη Μήδεια εκτός χρόνου κι εκτός μύθου, εξερευνώντας το δράμα της μετανάστευσης. Η Μήδεια θα μπορούσε να είναι προστάτιδα αγία των προσφύγων.

  Σήμερα Δευτέρα 10, αύριο Τρίτη 11 και την Πέμπτη 13 Ιουλίου το Teatr Zar παρουσιάζει μια επίκαιρη προσέγγιση του αρχαίου μύθου σε μια παράσταση—work in progress που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Πολωνίας.
  Η παράσταση αρχίζει στις 9.15 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τιμές εισιτηρίων, 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό) και 10 ευρώ (ανέργων & ΑΜΕΑ). 
   
  Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τηλέφωνο 2315 200 200, www.ntng.gr

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.