Δευτέρα 15/10/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 22 C° Θεσσαλονίκη
 • Αρχαίο δράμα και πολιτική

  Την 1η συνάντηση νέων καλλιτεχνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ΚΘΒΕ

 • Κατηγορία: Πολιτισμός Δημοσίευση 23/09/2017 - 11:02
  Τελευταία ενημέρωση 23/09/2017 - 11:24
 • Θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, masterclasses, διαλέξεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις με το κοινό περιλαμβάνει η 1η συνάντηση νέων καλλιτεχνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τίτλο «αρχαίο δράμα και πολιτική» (ανιχνεύσεις - όρια και δυνατότητες).

  Τις εκδηλώσεις, που άρχισαν την Παρασκευή 22 και θα διαρκέσουν μία βδομάδα, διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού.

  Σύμφωνα με του διοργανωτές, "η συνάντηση έχει στόχο να συνδέσει την πολύτιμη κληρονομιά του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και να δώσει κίνητρα σε νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να ασχοληθούν με κείμενα της αρχαιότητας".

  Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με τη δική του προσέγγιση του «Οιδίποδα Τυράννου» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κολοβού και έναν θίασο νέων ηθοποιών, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 9.15 το βράδυ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

  Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, "η παράσταση λειτούργησε σε όλη της την δίμηνη προετοιμασία ως ένα πείραμα:  μια μετωπική σύγκρουση του ταχύτατου (μικρο)αστισμού μέσα στον οποίο ζούμε και της τραγικότητας που τον περικλείει".

  Τη μετάφραση έχει κάνει ο Μίνως Βολανάκης, τη δραματουργική ανάλυση ο Χάρης Παπαδόπουλος, τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η Όλγα Χατζηιακώβου, τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Συκιώτης και τις χορογραφίες η Αθηνά Συκιώτη.

  Παίζουν οι: Χάρης Παπαδόπουλος (Οιδίποδας), Μάρα Τσικάρα (Ιοκάστη), Ορέστης Παλιαδέλης  (Τειρεσίας), Τιμολέων Παπαδόπουλος (Κρέων), Λίλα Βλαχοπούλου (Αγγελιοφόρος), Φανή Αποστολίδου (Θεράπων), Γιάννης Καραμφίλης (Ιερέας-Χορός), Κατερίνα Αλέξη (Εξάγγελος-Χορός), Άγγελος Νεράντζης (Χορός), Ελευθερία Αγγελίτσα (Χορός), Μαριάννα Πουρέγκα (Χορός).

  Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ, περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 200 200.

  pe0421p0002v01.jpg

  Επίσης, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Τρωάς» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου (την Τρίτη) και η performance – εγκατάσταση «Prometheus bound» σε σκηνοθεσία Αθηνάς Δράγκου (την Τετάρτη). Μετά τις παραστάσεις θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

  Ζουμ στη γερμανική σκηνή

  Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τις "πολιτικές διαστάσεις στις παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στις γερμανικές σκηνές από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού μέχρι σήμερα» έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 7.15 το απόγευμα στο Κάτω φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Τη διάλεξη θα δώσει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εντεταλμένος υφηγητής του πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης Γιώργος Τσομής.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.