Σάββατο 23/02/2019 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 9 C° Θεσσαλονίκη
 • Το τελευταίο ταξίδι της Ούρσουλα Λε Γκεν

  Πέθανε σε ηλικία 88 ετών μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας

 • Κατηγορία: Πολιτισμός Δημοσίευση 24/01/2018 - 18:18
  Τελευταία ενημέρωση 24/01/2018 - 18:23
 •  

  Η αμερικανίδα συγγραφέας Ούρσουλα Λε Γκεν απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά της, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

  Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας και επέμενε πως η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος.

  Η Ούρσουλα Λε Γκενμ είχε γεννηθεί στην Καλιφόρνια στις 21 Οκτωβρίου 1929. Το κοινωνικό φύλο, ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η πολιτιστική αποξένωση, οι κοινωνικές δομές, είναι στο επίκεντρο των προβληματισμών της.

  Έγραψε συνολικά είκοσι μυθιστορήματα, όπως Ο κόσμος του Ράκανον - Rocannon's World (1966), Πλανήτης εξορίας - Planet of Exile (1966), Η πόλη της Ουτοπίας - City of Illusions (1967), Το αριστερό χέρι του σκοταδιού - The Left Hand of Darkness (1969, κέρδισε τα βραβεία Hugo και Nebula), The Lathe of Heaven (1971) και Ο αναρχικός των δύο κόσμων - The Dispossessed: An Ambiguous Utopia (1974, κέρδισε τα βραβεία Hugo και Nebula).

  Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το «Έπος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού — κάτι που θα έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα κι ένας άλλος μυθιστορηματικός ήρωας, ο Χάρι Πότερ.

  Η Λε Γκεν ήταν γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικανική αριστερά. Τον Φεβρουάριο του 2017, σε επιστολή της στην εφημερίδα The Oregonian, απέρριπτε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα», τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε η Κελιάν Κόνγουεϊ, συνεργάτιδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και την επιστημονική φαντασία.

  «Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα», έγραφε. «Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι "εναλλακτικά γεγονότα"», σημείωνε.
  Όπως εξηγούσε, ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή κι αυτό είναι γεγονός, και μπορεί να γράψει κανείς σε έργο φαντασίας ότι ανατέλλει από τη δύση, αλλά δεν μπορεί κατόπιν να διατείνεται πως αυτό είναι «γεγονός», «εναλλακτικό» ή όχι.
   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.