• Άγγελοι θανάτου

  Παρακολουθώντας τις ατέρμονες σφαγές

 • Το τζιχαντιστικό χτύπημα στο Μάντσεστερ αποτέλεσε τη δραματική επικαιροποίηση ενός ακήρυκτου πολέμου.

  Η επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας, που ανατινάχτηκε μέσα σε ένα πλήθος παιδιών κι εφήβων, είχε ως μόνο στόχο τη μεγιστοποίηση του αριθμού των θυμάτων. Στο αδυσσώπητο πνεύμα του αυτόκλητου τιμωρού οι «άπιστοι» και «διεφθαρμένοι» γόνοι σταυροφόρων οφείλουν να πληρώσουν τα «προπατορικά αμαρτήματα» των χωρών τους.

  Η συγκεκριμένη εκδοχή του ισλάμ εγγράφεται στην παράδοση των «ασασίνων» - των διαβόητων μεσαιωνικών σιιτών πολεμιστών. Εν προκειμένω, ο ISIS (και ο προπομπος του, η Αλ Κάιντα) προέρχονται  από το γενεαλογικό δέντρο του σουνιτικού φονταμενταλισμού. Η αναβίωση αυτής της –σχεδόν εξοστρακισμένης ιστορικά- πρακτικής ρίζωσε στο Αφγανιστάν.

  Μετά τη σοβιετική εισβολή και τον πόλεμο της δεκαετίας του ’80, ο Μπίν Λάντεν και οι μουτζαχεντίν αποτέλεσαν το πρόπλασμα της σύγχρονης (σουνιτικής) τζιχάντ. Ακολούθησαν οι Ταλιμπάν, την ώρα που στην Παλαιστίνη εμφανίστηκε η Χαμάς και στην Αίγυπτο παλινορθώνονταν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Το σιιτικό αντίστοιχο τους, οι μουλάδες υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, είχε ήδη κατακτήσει την εξουσία στο Ιράν. Η χρεωκοπία της ιδεολογίας του παναραβισμού συνέβαλε στη ραγδαία εξάπλωση θρησκευτικών ρευμάτων, τα οποία διαχρονικά ασκούν καθοριστική επιρροή στις μεσανατολικές και βορειοαφρικανικές κοινωνίες.

  Οι οραματιστές ενός σουνιτικού χαλιφάτου που θα εκτείνεται από το Μαρόκο ως τις Φιλιππίνες, πολλαπλασιάζονται στις μέρες μας. Όσο για τις εγκληματικές δράσεις δυτικών δυνάμεων, από τις σταυροφορίες ως τις ιμπερεαλιαστικού τύπου επεμβάσεις στον αραβομουσουλμανικό κόσμο, ασφαλώς και ενισχύουν τη στρατολόγηση «αγγέλων του θανάτου».

  Σ’έναν ατελεύτητο πόλεμο, η επιστροφή στο εξιδανικευμένο «πρωτοϊσλαμικό πλαίσιο» συνεπάγεται το μίσος προς τους αλλόδοξους – όχι μόνο χριστιανούς, αλλά και μουσουλμάνους άλλων δογμάτων. Η πεισιθανάτια φιλοσοφία της συγκεκριμένης εκδοχής (κι όχι του ισλάμ γενικώς) συναντά το χριστιανικό της συμμετρικό στο «βίβα λα μουέρτε» των φαλαγγιτών του Φράνκο.

  Οι μαζικές δολοφονίες αποτελούν το επιστέγασμα μιας αντίληψης που κατανοεί τις ανθρώπινες υπάρξεις ως εργαλεία για την εφαρμογή τεχνικών αντεκδίκησης. Άλλωστε, η κατάργηση των ορίων – παραδείγματος χάριν, μεταξύ στρατιωτών και αμάχων – νομιμοποεί και διαιωνίζει το έγκλημα και το φόνο, ως μέσα επίλυσης πολιτικών και πολιτισμικών  διαφορών. Όσοι νομίζουν πως οι λογικές αυτές  εδράζονται μόνο στη μακρινή ανατολή, καλό είναι να θυμηθούν τα ΝΑΤΟϊκά «φτερά των αγγέλων», κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Σερβία.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.