• Νέα σελίδα στην ΠΓΔΜ

  Ο νέος μετριοπαθής Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και τα ευρωατλαντικά σχέδια, η ρωσική δυσφορία, ο αλβανικός παράγοντας, οι σχέσεις με Ελλάδα

 • Ο επικεφαλής της, μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενης, Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ (κεντρική φωτογραφία) ανέλαβε την πρωθυπουργία στην ΠΓΔΜ από την πρώτη του Ιουνίου. Το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, είναι μία μετεξέλιξη της παλιάς κομμουνιστικής ελίτ εξουσίας, που κυβέρνησε τα πρώτα χρόνια μετά την επίτευξη της ανεξαρτησίας το 1991 (έναρξη διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας). Επιπλέον, ήταν στην προεδρία της χώρας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με τον προκάτοχο του Ζάεφ, τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι –ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρός άνδρας των Σοσιαλδημοκρατών. Αμφότεροι μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες, σε αντίθεση με τις εθνικιστικές αντιλήψεις του δεξιού κόμματος ΒΜΡΟ-ΔΠΜΝΕ, το οποίο κυβέρνησε αρχικά με τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και από το 2006 με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Αυτός είναι που γέμισε τα Σκόπια με αρχαιοελληνικά αγάλματα και άλλαξε το παραδοσιακό δόγμα της εθνικής ιστοριογραφίας, από την παλιά θεώρηση της κομμουνιστικής ελίτ, ότι οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι εξέλιξη των σλαβικών φύλων που ήρθαν στα βαλκάνια (στην Γιουγκοσλαβία – Νοτιοσλαβία) και στην περιοχή της Μακεδονίας τον 6-7ο αιώνα μ.χ..

   

  Εθνικιστική πολιτική Γκρούεφσκι

  untitled_3.png

  Όμως εδώ και μια δεκαετία σχεδόν διακυβέρνησης υπό τον Γκρούεφσκι, αυτό άλλαξε και από τα Σκόπια διακηρύσσεται ότι οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων οι οποίο ήταν κάτι ξεχωριστό από τους Έλληνες κλπ. Γι αυτό και ο Γκρούεφσκι προχώρησε σε αυτόν τον ονομαζόμενο εξαρχαϊσμό ή όπως μπορεί να διατυπωθεί: επιχείρησε ένα νέο αφήγημα της νέας αστικής τάξης των Σκοπίων, με ένα νέο-εξελιγμένο εθνικό-ιδεολογικό περίβλημα. Μόνο που αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τα ίδια τα στρατηγικά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών της χώρας, τα οποία κάθε άλλο παρά σε αντίθεση με το ελληνικό κεφάλαιο θέλουν να βρίσκονται, ούτε με το ευρωπαϊκό-ατλαντικό.

   

  Αστικός… «εξαρχαϊσμός» και δυτικός προσανατολισμός

   

  untitled3.png

  Πλημμύρισε το κέντρο των Σκοπίων με απίστευτα τεράστια κτήρια αρχαιοελληνικών αρχιτεκτονικών ρυθμών και μάλιστα σε μεγέθη που υπερβαίνουν ακόμη και… την Ακρόπολη! Όπως χαρακτηριστικά βλέπουμε στα κτίρια της βόρεια-δεξιάς όχθης του Βαρδάρη ποταμού που διασχίζει την πόλη: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μακεδονίας, το Χρηματιστήριο, το υπουργείο Εξωτερικών ή με τα άλλα επιβλητικά κυβερνητικά κτήρια, την έδρα της κυβέρνησης, τα διάφορα υπουργεία και φυσικά το τεράστιο άγαλμα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων του Μακεδόνα στρατηλάτη, δηλαδή του Αλέξανδρου του Μακεδόνα (όπως αναφέρουν στα Σκόπια τον Μέγα Αλέξανδρο).

  skopje.jpg

  Ο Γκρούεφσκι κατάφερε να μετατρέψει το κέντρο των Σκοπίων σε ένα απίστευτο αρχιτεκτονικό-πολεοδομικό… τουρλουμπούκι: με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κτήρια και αγάλματα, με μπαρόκ κατασκευές και νεόδμητες ογκώδεις εμπορικές μονάδες ή μεγάλα ξενοδοχεία, δίπλα στα σοσιαλιστικού ρυθμού μπλόκς και φυσικά λίγο παραπέρα οι περιοχές των μουσουλμάνων με τα χαμόσπιτα και την πυκνή δόμηση.

   

  Ο Ζάεφ αποκηρύσσει τις προβοκάτσιες κατά της Ελλάδας

  Από τα πρώτα που έσπευσε να αποκηρύξει ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν οι ανδριάντες ιστορικών προσωπικοτήτων (Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος κ.α.) και οι μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων, που έκανε ο Γκρούεφσκι. Ενέργειες που ο Ζάεφ χαρακτήρισε προβοκάτσιες κατά της Ελλάδας, που επιδείνωσαν τις σχέσεις μας μαζί της και ο ίδιος θα τις σταματήσει. Στα Σκόπια μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες μέρες. Σίγουρα ο νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια φροντίζει από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του να δώσει το στίγμα της οπτικής του στις σχέσεις με τον περίγυρο της χώρας, αλλά και τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Άλλωστε γνωρίζει ότι οι όποιες εθνικιστικές – προκλητικές ενέργειες αντίκεινται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, με την οποία συμφωνήθηκε και η προσωρινή ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Όσο για τις ΗΠΑ και την Ρωσία, οι κατευθύνσεις φαίνεται επίσης να διαφοροποιούνται. Οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που έσπευσαν, μαζί με τους ευρωπαίους, προς υποστήριξη του Ζάεφ για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

   

  Αμερικανική και ευρωπαϊκή παρέμβαση

  Ήταν η κατάληξη μια ταραχώδους τριετίας, η οποία σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα σκανδάλων που ενοχοποιούσαν άμεσα την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, με υποκλοπές 20.000 πολιτών, αποκαλύψεις περιπτώσεων διαφθοράς και παρανομιών, νοθείας κ.α.. Η αντιπολίτευση αντέδρασε δυναμικά, μποϋκοτάρισε τη βουλή και προκάλεσε τη διεθνή παρέμβαση, που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, χωρίς επικεφαλής της κυβέρνησης να είναι ο Γκρούεφσκι ο οποίος και αποχώρησε για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός από το κόμμα του. Μόνο που οι εκλογές διεξήχθησαν τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δεν ανέδειξαν κανέναν από τα δυο κόμματα αυτοδύναμο. Το ΒΜΡΟ έμεινε στις 51 έδρες και η ΣΔΕ στις 49 (στο σύνολο των 120 εδρών της βουλής). Έτσι, τα αλβανικά κόμματα παίρνοντας τις υπόλοιπες έδρες αναδείχθησαν σε ρυθμιστές –με το νέο κόμμα Levica (Αριστερά) να περιορίζεται στο 1% και καμία έδρα.

   

  Η «Πλατφόρμα των Τιράνων»

  Ο Ζάεφ δεν δίστασε να προσφέρει ακόμη και συνταγματική αναγνώριση όσων επιτάσσει η λεγόμενη «Πλατφόρμα των Τιράνων» και τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας», όπως καταγγέλλει ο Γκρούεφσκι. Έτσι παρενέβησαν άμεσα, απροκάλυπτα και καταλυτικά οι δυτικοί παράγοντες (μετέβησαν επί τόπου υπουργοί και εκπρόσωποι ΗΠΑ και ΕΕ) και οδήγησαν τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ. Κάτι που αυτός αρνείτο πεισματικά, παρά το γεγονός ότι ο Ζάεφ του παρουσίασε τη συμφωνία 67 βουλευτών (άρα έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή). Η διελκυστίνδα που επιτάχυνε τις εξελίξεις ήταν η εισβολή οπαδών του ΒΜΡΟ μέσα στη βουλή τη νύχτα της 27ης Απριλίου, όπου εκλέχτηκε νέος πρόεδρος ένας εκ των Αλβανών πολιτικών. Ο αιματοβαμμένος Ζάεφ αποτέλεσε τον καταλύτη.

   

  Πρώην Ουτσεκάδες στη νέα κυβέρνηση

  Η κυβέρνηση του Ζάεφ πήρε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης την τελευταία μέρα του Μαϊου, με κάποιες εκ των επιλογών του για κυβερνητικές θέσεις να προκαλούν αντιδράσεις από το σλαβομακεδονικό στοιχείο. Κι αυτό γιατί οι επιλογές του σε τρείς θέσεις που ανέλαβαν Αλβανοί… έβγαζαν μάτια. Πρόκειται για τον νέο πρόεδρο της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Αλβανικού Στρατού UCK της ΠΓΔΜ, τον Χαζμπί Λίκα πρώην οπλαρχηγό του UCK που ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός και τον Σαντουλά Ντουράκου ο οποίος ως διοικητής του UCK στο Κουμάνοβο προ 15ετίας έκοψε την υδροδότηση ολόκληρης της πόλης (εξ ου και το προσωνύμιο ventili, δηλ. στρόφιγγα) και τώρα ανέλαβε το υπουργείο… Προστασίας Περιβάλλοντος. Αυτά έκαναν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να γράψει ότι: Ο Μεγάλος Αδελφός αποφάσισε να έχει δυο κυβερνήσεις Ουτσεκάδων στα Βαλκάνια. Μία στην Πρίστινα του Κοσόβου και μία στα Σκόπια.

   

  Ρωσικές αντιδράσεις

  Οι αντιδράσεις από την ρωσική πλευρά δεν είναι αμελητέες, σκιαγραφώντας τις ρωσικές βλέψεις στα Βαλκάνια, επανακάμπτοντας μετά από εκείνη την απουσία της δεκαετίας του ’90 επί Γιέλτσιν. Μόνο που τώρα στο Κρεμλίνο είναι ο Πούτιν. Σε αντίδρασή του προ διμήνου και μεσούσης της μετεκλογικής πολιτικής κρίσης (που έπαιρνε και δι-εθνοτικά χαρακτηριστικά) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών βγήκε και είπε ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παρεμβαίνουν προωθώντας την «αλβανική πλατφόρμα» στην ΠΓΔΜ. “Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ η οποία προκλήθηκε από εξωτερικές ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, επιδεινώνεται” και πως με την “ενεργό συνδρομή των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε επιχειρούν να επιβάλλουν την ‘αλβανική πλατφόρμα’, που συντάχθηκε στα Τίρανα, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπό τον Χάρτη της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, με την οποία προβάλλονται εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας”.

   

  Επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου ΗΠΑ - Ρωσίας

  Αναλυτές δεν παρέλειπαν να σημειώσουν ότι η επιχείρηση αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ έγινε για να αποτραπεί μία νέα κυβέρνηση Γκρούεφσκι ο οποίος κινήθηκε φιλικά προς τη Μόσχα, τάχθηκε εναντίον των κυρώσεων στη Ρωσία και πρόκρινε τον ρωσικής έμπνευσης τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα διέρχεται από την χώρα. Κάτι όμως το οποίο έρχεται σε αντίθεση με των αμερικανικών συμφερόντων του άλλου αγωγού. Έτσι η ΠΓΔΜ μετατράπηκε σε πεδίο ενός ενεργειακού (και όχι μόνο) πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην ευρύτερη βαλκανική. Με μόνα σίγουρα θύματα τους λαούς και τις κοινωνίες όταν αυτές δεν αντιδρούν.

   

  Ο Μπάμπης Μπίκας είναι δημοσιογράφος, συντάκτης διεθνών ειδήσεων

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.