Κυριακή 15/07/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 25 C° Θεσσαλονίκη
 • Μάλτα γιοκ

  Μόλις τα νέα μέτρα ψηφισθούν στη Βουλή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση

 • Η καταγραφείσα ως “συμφωνία της Μάλτας” αποτελεί την επικαιροποίηση τού κυβερνητικού αφηγήματος γιά “έξοδο από την κρίση” καί προθάλαμο τού “τέλους της επιτροπείας”.

  Η τοποθέτηση τού Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. τού ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σ' αυτό το πλαίσιο, πασπαλισμένη με χρυσόσκονη αισιοδοξίας. Μόνο πού μιά προσεκτική ματιά στα περιεχόμενα της - κατ΄ αρχήν - πολιτικής συμφωνίας πιστοποιεί πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

  Καθώς η περαιτέρω εξειδίκευση τού τρίτου μνημονίου περιλαμβάνει νέες περικοπές συντάξεων (από το 2019), συρρίκνωση τού αφορολόγητου ορίου (από το 2020), ενώ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στα εργασιακά καί το πρόβλημα τού κρατικού χρέους.

  Ειδικά στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων περισσεύει η υποκρισία καί ωχριά η δημαγωγία. Δεδομένου ότι έχουν αντικατασταθεί από επιχειρησιακές ή καί ατομικές, οι οποίες προάγουν την ποθητή - από Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Σ.Ε.Β. καί λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις -απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η επανενεργοποίησή τους αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

  Πληροφορούμαστε, από ποικιλώνυμους διακινητές της κυβερνητικής προπαγάνδας, πως ο μακαριστός θεσμός πρόκειται ν΄αναστηθεί τον Σεπτέμβρη τού 2018, άμα τη λήξει τού υφιστάμενου προγράμματος. Ακόμη κι αν, τότε, διαχειρίζεται την κατάσταση το παρόν κυβερνητικό σχήμα (κάτι εξαιρετικά αμφίβολο) θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις, με υποθηκευμένη προοπτική.

  Επί της ουσίας, μόλις τα νέα μέτρα ψηφισθούν στη Βουλή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση γιά τούς ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Αφού η “πρώτη φορά αριστερά” θα ολοκληρώσει τον χρηστικό της προορισμό – την εμβάθυνση μνημονιακών ρυθμίσεων καί την εξάπλωση της κοινωνικής καταστροφής. Συνεπώς μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία απομάκρυνσής της από τούς κυβερνητικούς θώκους καί η επάνοδος στην “συστημική κανονικότητα”, όπως την εκπροσωπούν η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη καί οι διάσπαρτες δυνάμεις τού (ακρο)νεοφιλελεύθερου “κέντρου”.

  Πλέον οι κοινωνικές αντιστάσεις έχουν καμφθεί - ευγενική χορηγία τού ΣΥΡΙΖΑ - καί το πεδίο, γιά την ανεμπόδιστη έφοδο των εξολοθρευτών τού λαϊκισμού, εκκαθαρισμένο. Απομένει το μεσοδιάστημα, από τη Μάλτα στην αλά ελληνικά Γιάλτα, γιά να χαριτολογήσουμε. Σε ό,τι αφορά τον Αλ. Τσίπρα καί την επιθυμία του να εξαντλήσει την τετραετία θα ισχύσει πάντως η ιστορική φράση “Μάλτα γιόκ”...

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.