• Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία (1)

  Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο επίκεντρο των δύο προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής

 •  
  00:00
 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 12/04/2017 - 11:17
  Τελευταία ενημέρωση 20/04/2017 - 13:21
 • Τα διαδοχικά κύματα εκσυγχρονισμού που έσκασαν πάνω στο σώμα του ΕΣΥ από τα μέσα της δεκαετίας του '90 πρόκειται να γίνουν το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

  Σήμερα στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση επιτροπής για την Υγεία: τα κυβερνητικά κόμματα ζητούν να εξεταστεί η περίοδος από το 1997 μέχρι το 2014, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να διευρύνει την υπό εξέταση περίοδο από το 1996 μέχρι έως και σήμερα.

  Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

  Στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης βρίσκονται τα σκάνδαλα της διαχείρισης, οι προμήθειες υλικών και φαρμάκων, οι διαφημιστικές καμπάνιες ΜΜΕ και επιστημόνων με όχημα εκστρατείες φόβου για επιδημίες, οι διορισμοί...  

  Το μοντέλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

  Στο επίκεντρο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για το οποίο ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, έργου ή και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, καθώς και η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων.

  Φαρμακευτική δαπάνη

  Όσον αφορά στην τιμολόγηση, στην καταβολή φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .

  Στη δική της πρόταση, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος».

  Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

  Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π. Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ' όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 - σήμερα). Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που αποστέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.