Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Διαγκωνισμοί εξουσίας

  Αθλητικοπολιτικές διαπλοκές σε λυσσαλέα μάχη με άδηλη έκβαση

 • Η πολύπτυχη επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη παράγει, εσχάτως, και πολιτικά γεγονότα.

  Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο αμφιλεγόμενος επενδυτής ξεκαθάρισε πως υποστηρίζει τον Αλ. Τσίπρα (μάλιστα τον συνέκρινε με τον Βλ. Πούτιν), χλεύασε τον Κυρ. Μητσοτάκη και επιδαψίλευσε κολακευτικούς σχολιασμούς για τον Κ. Καραμανλή. Σύσσωμη η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση επιτέθηκε στον Ι. Σαββίδη, χρεώνοντας τις επιδιώξεις του σε πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

  Ξεπερνώντας τους χαρακτηρισμούς -ένθεν και κείθεν- το ενδιαφέρον έγκειται στις σχέσεις που συμπυκνώνει ο ομογενής επιχειρηματίας. Η είσοδος του στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας εκκινεί το 2006 επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Επιδίωξε από τότε την αγορά του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε.  Έξι χρόνια αργότερα ο πρώην βουλευτής της ρωσικής Δούμα  (με το κόμμα του Πούτιν) αποκτά τον έλεγχο της δημοφιλέστερης βορειοελλαδικής ομάδας. Ακολούθησε μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων (ΣΕΚΑΠ, «Μακεδονία Παλάς», «Σουρωτή», συμμετοχή στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα του ΟΛΘ), ενώ χρηματοδοτεί έδρα στο ΑΠΘ με αντικείμενο την προβολή του «ποντιακού ελληνισμού». Ταυτόχρονα, προωθεί διαφημιστικές καμπάνιες με στόχο την ανάδειξη της ορθόδοξης παράδοσης. Επιπλέον, διατυμπανίζει την πρόθεση του για αγορά μιντιακών συγκροτημάτων, όπως το MEGA, ο ΔΟΛ και ο «Πήγασος».

  Τεράστια σημειολογική αξία έχει η επιμονή του Ι. Σαββίδη να μιλά δημόσια στα ρωσικά, παρότι αντιλαμβάνεται άριστα την ελληνική γλώσσα. Ο συμβολισμός άμεσος και σαφής, δηλωτικός της συνοδοιπορίας του νεόκοπου ολιγάρχη με τα ρωσικά κρατικά συμφέροντα. Άλλωστε, η θρησκεία αποτελεί διαχρονική πολιτισμική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Μάλιστα, η ρωσική εκκλησία οργανώνει συστηματικά την ηγεμονία στον ορθόδοξο κόσμο- βαρύνουσα είναι η παρουσία της στο Άγιο Όρος. Είναι γνωστό ότι είχε επιχειρηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή η οικοδόμηση στενότερων δεσμών μεταξύ των δυο κρατών.

   Φαίνεται πως την ίδια διαδρομή επιλέγουν και οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος, αναζητώντας  «χορηγούς» σε αυτό τους το εγχείρημα. Οπότε, οι αθλητικές κόντρες μεταξύ των ιδιοκτητών των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου εγγράφονται στον ευρύτερο πολιτικό ανταγωνισμό. Παρά την έχθρα τους, οι Β. Μαρινάκης (ΟΣΦΠ) και Γ. Αλαφούζος (ΠΑΟ) τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη. Ενώ το αφεντικό της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης χαράζει (μέσω της ελεγχόμενης εφημερίδας «Δημοκρατία) μια πιο σύνθετη γραμμή. Στηρίζει την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ (καρφώνοντας συχνά τον νυν αρχηγό της παράταξης) και ταυτόχρονα εκθιάζει την «εξυγιαντική» στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον αθλητισμό.

  Η σκληρότητα των πολιτικών προσδιορισμών στην ανακοίνωση της ΝΔ- όπου φωτογραφίζεται ο Ι. Σαββίδης δια μέσου της αναφοράς σε « διαπλεκόμενους ολιγάρχες»-, αλλά και του ΠΑΣΟΚ – προεξάρχοντος του Ανδρ. Λοβέρδου -αποκαλύπτει το βάθος της αντιπαράθεσης. Καθώς αναδιατάσσονται ραγδαία οι ισορροπίες μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομίλων, συμπαρασύρονται και τα πολιτικά δίκτυα που τους εκπροσωπούν. Η έκβαση της λυσσαλέας μάχης είναι άδηλη, το βέβαιο είναι πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της...

   

        

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.