Κυριακή 15/07/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 25 C° Θεσσαλονίκη
 • Στην ίδια πόλη με διαφορετική ατζέντα

  Τσίπρας και Μητσοτάκης βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 25/05/2017 - 00:35
  Τελευταία ενημέρωση 25/05/2017 - 00:35
 • Στη Θεσσαλονίκη για την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι δύο μίλησαν για τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, με τον πρώτος να επιμένει στην αισιοδοξία και τον δεύτερο στην καταστροφολογία.
  Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πρώτος (λίγο μετά τις 4 το απόγευμα) και επιδόθηκε σε μία σκληρή και προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας «αρνητική εξέλιξη» την έκβαση του τελευταίου Eurogroup. «Μια συνεδρίαση χωρίς κατάληξη: Δεν δόθηκε, δεν ιχνογραφήθηκε καν,  η λύση για το χρέος. Δεν δόθηκε φύλλο πορείας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστό QE», είπε για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά, ενώ ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις. ‘Too good to be true’, δεν θα μεταφράσω τα αγγλικά. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η φράση αυτή είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Αυτό που είναι άγνωστο είναι από πού αντλούσε την αισιοδοξία του. Άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;».
  Δεν αρκέστηκε όμως στις εξελίξεις του Eurogroup. Μίλησε για «νέα διαπλοκή» φωτογραφίζοντας για μία ακόμη φορά τον Ιβάν Σαβίδδη. «Επιχειρείται σε κοινή θέα μια ωμή παρέμβαση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και με τα υλικά της παλιάς. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία μια προκλητική φωτογραφική τροπολογία για χάρισμα προστίμου πολλών εκατομμυρίων, είναι πρωτοφανή και συνιστούν τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Τσίπρας χτίζει μεθοδικά τη δική του διαπλοκή. Τον προειδοποιούμε, όμως.  Αυτός και οι νέοι συνοδοιπόροι του θα μας βρουν απέναντι. Αυτοί χαρίζουν πρόστιμα. Εμείς δεν θα τους χαριστούμε».
  Αν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτή την επίθεση ήταν ριψοκίνδυνη, τότε και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα (τέσσερις ώρες αργότερα) να μην αντεπιτεθεί ήταν τουλάχιστο απρόσμενη.
  Δεν απάντησε στις κατηγορίες περί «νέας διαπλοκής» ούτε αναφέρθηκε στο θέμα Σαββίδη. Μίλησε όμως για τη διαπραγμάτευσης και παραδέχθηκε ότι «έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις», επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους». Επικριτικός ήταν για τη στάση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε «ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
  Αιτιολογώντας την παράταση που δόθηκε από το Eurogroup μέχρι τις 15 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία διότι «υπήρξε προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.