Δευτέρα 23/07/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 32 C° Θεσσαλονίκη
 • Διακεκαυμένες ζώνες

  Το παζλ των συγκλίσεων και των ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο

 • Ύστερα από το ναυάγιο της διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό εκκίνησαν δοκιμές για την άντληση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της (νότιας) Κύπρου.

  Οι απειλές του Ερντογάν ο οποίος επιζητεί νομή των κοιτασμάτων μοιάζουν κενές περιεχομένου. Καθώς οι εταιρείες που εμπλέκονται (αμερικανικές, γαλλικές μεταξύ άλλων) έχουν στήριξη από κρατικές δυνάμεις με τις οποίες αποφεύγει να συγκρουστεί το τουρικό καθεστώς.

  Η οικονομική συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου απομονώνει και γεωπολιτικά την Άγκυρα σηματοδοτώντας νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά μετά την αυταρχική αποχαλίνωση του "σουλτάνου" Ερντογάν οι εξελίξεις επιταχύνονται θεαματικά.

  Η συμπόρευση της δικτατορίας του Αλ Σίσι με την εθνικιστική κυβέρνηση του Ισραήλ επιτείνει τους πονοκεφάλους για το (ούτως ή άλλως περιθωριοποιημένο διεθνώς) καθεστώς Ερντογάν.

  Πόσο μάλλον όταν οι ΗΠΑ ευλογούν τη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα δυσχεραίνοντας τα περιθώρια ελιγμών του νεο οθωμανού "πατέρα - αφέντη".

  Από την άλλη πλευρά η κρατική εξασθένιση της Ελλάδας (για τους πασίγνωστους λόγους) την υποχρεώνει σε άνευ όρων σύμπλευση με τον αμερικανοϊσραηλινό άξονα, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Β. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη.

  Σ' αυτό το ρευστό πλαίσιο ο Ερντογάν επιμένει να διατηρεί στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο αρνούμενος να δεχτεί κάποια εκδοχή διζωνικής-δικοινωτικής ομοσπονδίας.

  Συνοψίζοντας τα δεδομένα, η αναζήτηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στα θαλάσσια ύδατα νότια της Κύπρου δύσκολα θα δυσχερανθεί από τους λεονταρισμούς της Άγκυρας. Από τη στιγμή που τόσο η ΗΠΑ όσο και η ΕΕ πριμοδοτούν σταθεροποιητικές συμπράξεις στην περιοχή δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα ανάφλεξης. Τη στιγμή μάλιστα που κάτι αντίστοιχο επιχειρείται και στις γειτνιάζουσες εστίες έντασης στη Συρία και στο Ιράκ. Ας μην αγνοούμε πάντως πως σε ένα περιβάλλον συστημικά ασταθές οι κατηγορηματικές αποφάνσεις εκδικούνται όσους τις επιχειρούν.

   

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.