Τρίτη 19/06/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 22 C° Θεσσαλονίκη
 • Αντικρουόμενες στρατηγικές

  Όταν οι προτεραιότητες δανειστών και εγχώριων κέντρων εξουσίας διαφέρουν

 • Όποιος ρίξει μια ματιά στην αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τσίπρα από Κομισιόν και ΔΝΤ ίσως εκπλαγεί από την θερμότητα των κολακευτικών σχολίων.

  Ο λόγος απλός: Η εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ αποπνέει ιεραποστολικό ζήλο. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός προτίθεται να ολοκληρώσει το "πρόγραμμα δομικής προσαρμογής" αγνοώντας τις κοινωνικές συνέπειες που επισωρεύονται.

  Οι δανειστές έχουν πειστεί πως οι "πρώτοι φορά Αριστερά" προωθεί αλλαγές τις οποίες δεν αποτόλμησαν οι κυβερνητικοί προκάτοχοι. Ευελπιστώντας να διεκπαιρεωθούν και οι απομένουσες (αλλά εξαιρετικά σημαντικές) εκκρεμότητες.

  Δηλαδή οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η ψήφιση αντιαπεργιακού νόμου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο αυξάνεται η πίεση στην πανταχόθεν βαλλόμενη κυβέρνηση. Μετά τον Β. Μαρινάκη και ο Β. Βαρδινογιάννης (φωτο) -μέσω της αγωγής του τηλεοπτικού Star κατά συγκεκριμένων υπουργών - επισημοποίησε την αντιπολιτευτική του στράτευση. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών επιδίδονται σε αντικυβερνητικά ρεσιτάλ, τα σώματα ασφαλείας σαμποτάρουν δεόντως, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής επανεμφανίζονται διακριτικά.

  Τα ΜΜΕ μετατρέπονται σε αιχμή του δόρατος της νεοδημακρατικής προπαγάνδας, ενώ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συναγωνίζονται σε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Όλα δείχνουν μια γενική προετοιμασία ενόψει της τελικής επίθεσης. Η οποία υπολογίζεται να εξαπολυθεί μόλις η κυβέρνηση (έχοντας εκπληρώσει το σύνολο των αξιώσεων της τρόικα) απωλέσει την οποιαδήποτε χρησιμότητα έχει για τους ευρωατλαντικούς πανεπόπτες.

  Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση ελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης διαθέτει -το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί της αφαιρεί και τα τελευταία, άξια λόγου, κοινωνικά ερείσματα. Η απεγνωσμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει αναχώματα στην επέλεσα του βαθέως κράτους ενδεχομένως να επιτρέψει την κομματική επιβίωσή του.

  Αδυνατεί ωστόσο να αντιστρέψει τη φορά των πραγμάτων, απότοκη της επιλογής του για το τρίτο μνημόνιο. Κατά μία έννοια, τώρα κλείνει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, αφού έχουν αναλάβει την κρατική διαχείριση όλες οι διαθέσιμες εκδοχές (Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά).

   Επί των ερειπίων θεμελιώνονται ήδη τα τεχνοκρατικά - οικουμενικά σχήματα που θα σφραγίσουν την υπέρβαση του "λαϊκισμού" και των "ιδεοληψιών" του.   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.