Τρίτη 19/06/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 22 C° Θεσσαλονίκη
 • Μεταπολιτευτικές μυθοπλασίες

  Όταν ο Χένρι Κίσινγκερ προανήγγειλλε την καθεστωτική μεταβολή

 • Η 24η Ιουλίου 1974 καταγράφεται ως το τυπικό τέλος της χούντας και ως επάνοδος στην κοινοβουλευτική τάξη.

  Άλλωστε η ιωαννιδική δικτατορία, μέσω της κυπριακής τραγωδίας, ολοκλήρωσε το θλιβερό της έργο. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 αποτέλεσε την τυραννική κορύφωση του μετεμφυλιακού "κράτους των εθνικοφρόνων". Η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν ευλογήσει τη συνωμοτική δράση του στρατιωτικού δικτύου υπό τον Γιώργο Παπαδόπουλο συνεκτιμώντας την επικείμενη αραβοϊσραηλινή σύγκρουση -που εξερράγη λίγους μήνες μετά την επικράτηση της δικτατορίας.

  Παρακάμπτοντας τις μεταχουντικές ερμηνείες περί "αφρόνων" ή και "προδοτών" αξιωματικών η αλήθεια αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη. Η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα -μέσω του εξοβελισμού του Μακάριου από την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας- προωθήθηκε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60, επί κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Ο εθνικιστικός πυρετός του Ιωαννίδη τον είχε οδηγήσει σε υπεραπλουστευμένες αναλύσεις. Δεδομένου ότι ο Μακάριος (ο "κόκκινος παππάς" και "Κάστρο της Μεσογείου" κατά την ΕΟΚΑ β' και τους έλληνες υποστηρικτές της) ήταν ανεπιθύμητος στους αμερικάνους η εξόντωσή του θα χαροποιούσε την Ουάσιγκτον. Έμενε να εξευμενιστεί η Τουρκία, εγγυήτρια δύναμη των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

  Την κρίσιμη στιγμή, ο σύνδεσμος του Ιωαννίδη με τη CIA - ο ελληνοαμερικανός πράκτορας Γκας Αβρακότος- ανέλαβε να τον παραπλανήσει, Μεταφέροντάς του "εμπιστευτικά" πως η αντίδραση της Τουρκίας θα ήταν συμβολική και πως το πραξικόπομα του Σαμψών στη Λευκωσία θα οδηγούσε στην de facto ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

  Ο τουρκικός "Αττίλας" πυροδότησε την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος στην Αθήνα, η οποία συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη προσωπική του "αόρατου δικτάτορα". Το μόνο που δήλωσε, πολλά χρόνια αργότερα είναι η αποκαλυπτική φράση "αν μιλήσω για το τί συνέβη στην Κύπρο όλοι οι 'Έλληνες θα είχαν γίνει κομμουνιστές".

  Κατόπιν τούτων, η από καιρού προετοιμαζόμενη στα παρασκήνια "λύση Καραμανλή" αποδείχτηκε αυτοεκπληρώμενη προφητεία. Την προαναγγελία ανέλαβε ο Χέντρο Κίσινγκερ (ΥΠΕΞ των  ΗΠΑ) με την μνημειώδη δήλωση πως "επίκειται καθεστωτική μεταβολή εν Ελλάδι".

  Η χρεοκοπία του μετεμφυλιακού συστήματος επέτρεψε στον πάλαι ποτέ κορυφαίο διαχειριστή του να αναδειχθή πρωθιερέας της μεταπολιτευτικής περιόδου. Την ίδια επιχείρηση ξεκίνησε ο "δοτός" Σπύρος Μαρκεζίνης έναν χρόνο πριν, ωστόσο αυτή πνίγηκε στο αίμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αν σκεφτούμε πως -πλην των "πρωταιτίων" - ο χουντικός μηχανισμός κληροδοτήθηκε ακέραιος στην κοινοβουλευτική μετεξέλιξη του καθεστώτος, ο "γεφυροποιός" Ευάγγελος Αβέρωφ μάλλον δικαιώθηκε...

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.