• Λάθη πολιτικής και τακτικής

  Ακόμη και τα έμπειρα στελέχη του ΚΚΕ έχουν αποτυχίες

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 02/08/2017 - 17:22
  Τελευταία ενημέρωση 02/08/2017 - 17:22
 • Τα τελευταία δύο χρόνια το ΚΚΕ έχει ένα μοναδικό προνόμιο. Βρίσκεται σε μία Βουλή όπου τα περισσότερα κόμματα κουβαλάνε μνημονιακά βάρη. Και το σημαντικότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορά στον ίδιο πολιτικό χώρο, όχι μόνο κάθεται στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά είναι επίσης αναγκασμένος να εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο. Σ’ αυτό το περιβάλλον, λογικά δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους βουλευτές του ΚΚΕ να ασκούν αντιπολίτευση.

  Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες ωστόσο, ακόμη και τα έμπειρα στελέχη του ΚΚΕ έχουν αποτυχίες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράνε τουλάχιστο δύο, μέσα στη Βουλή.

  Η πρώτη αφορά το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν πανηγυρικά υπέρ της κρατικοποίησης του ιδιωτικού ΟΑΣΘ και της ίδρυσης, για πρώτη φορά, ενός δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών της πόλης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από την πλευρά τους, καταψήφισαν, με βασικό επιχείρημα ότι η μετακίνηση των εργαζομένων στη νέα ΔΕΚΟ, που θα αντικαταστήσει τον ΟΑΣΘ, θα επιφέρει τη μείωση του μισθού τους, με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Είπαν ακόμη ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε αυξήσεις των εισιτηρίων, ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, διότι οι δύο νέοι φορείς που θα συσταθούν θα είναι ανώνυμες εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ότι τελικά το νομοσχέδιο αποτελεί “όχημα ιδιωτικοποίησης”, διότι σκοπός της κυβέρνησης είναι “σε επόμενη φάση” να δώσει σε ιδιώτες το συγκοινωνιακό έργο. Τα σχόλια για την επιχειρηματολογία περιττεύουν. Ειδικά όταν το ΚΚΕ θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπερψηφίσει την κρατικοποίηση χωρίς να παραλείψει τις ενστάσεις για τους μισθούς των εργαζομένων. Τις μελλοντικές αυξήσεις των εισιτηρίων και το μελλοντικό ξεπούλημα είχε πολύ χρόνο μπροστά του να τα καταγγείλει και να τα καταψηφίσει όταν -και αν- έρθουν.

  Η δεύτερη αποτυχία αφορά την αντιπολιτευτική τακτική και ήρθε σε μια προσπάθεια του ΚΚΕ να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Τη Δευτέρα κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ζητούσε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους, καθώς επίσης να μπορούν να επιβληθούν ποινές φυλάκισης σε εργοδότες, ακόμη και σε μέλη διοικήσεων ανωνύμων εταιριών όταν καθυστερούν τους μισθούς. Η τροπολογία κατατέθηκε με αφορμή αντίθετη απόφαση που είχε εκδώσει πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, χαρακτηρίζοντας μη βλαπτική μεταβολή την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων. Η τροπολογία, ως προς το πρώτο μέρος έγινε δεκτή από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Το ΚΚΕ ουσιαστικά πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να ενισχύσει την προστασία των εργαζομένων. Δεν κατάφερε όμως να εκθέσει την κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήθελε. Και μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπήρχε αυτή η πρόθεση, αν διαβάσει με προσοχή το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας.

  Πιθανότατα και για τις δύο περιπτώσεις (ίσως και για περισσότερες, όπως ο νόμος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια) τα στελέχη του ΚΚΕ δεν αναγνωρίζουν λάθη ούτε στις επιλογές τους, ούτε στην τακτική τους. Κατά τον ίδιο τρόπο εξάλλου εκλαμβάνουν ως κακόβουλη τη διαπίστωση ότι στα επτά χρόνια κρίσης ο αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος μειώθηκε αντί να εκτιναχθεί.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.