Τρίτη 19/06/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 22 C° Θεσσαλονίκη
 • Εκκαθαρίζοντας το αντίπαλο δέος

  Οι εξελίξεις στον ΟΑΣΘ μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης

 • Η φαντασμαγορική έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ εντάσσεται στο πρόσφατο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί στροφής στην καθημερινότητα ενόψει της "μεταμνημονιακής εποχής".

  Η εικόνα της άτυπης τελετής παράδοσης - παραλαβής σηματοδοτεί -κατά την κυβερνητική εκδοχή- ένα τέλος και μία αρχή ταυτόχρονα. Το τέλος της 60ετούς διαδρομής του επιδοτούμενου από το κράτος μονοπωλίου και την είσοδο στον αστερισμό της ελεύθερης αγοράς των συγκοινωνιακών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη.

  Τα περί δημόσιας συγκοινωνίας και κρατικοποίησης ανήκουν στη σφαίρα της (ένθεν κακείθεν) προπαγάνδας. Ωστόσο, η πιθανότητα μετάβασης σε ένα διαφορετικό τοπία εξήγειρε τόσο τους αποσυνάγωγους μετόχους του ΟΑΣΘ όσο και την προστάτιδά τους δύναμη, τη ΝΔ.

  Κατανοώντας πως η υπεράσπιση του ισχύοντος καθεστώτος αποτελεί εξαιρετικά δυσχερές εγχείρημα -εξαιτίας της απερίγραπτης φαυλότητας που συνέβαλε στην κοινωνική απαξίωση του συγκεκριμένου ιδιωτικού φορέα - αποφάσισε να εστιάσει στον Στέλιο Παππά.

  Η τοποθέτηση του πατέρα του υπουργού ως άμισθου επικεφαλής του εκκαθαριστικού σχήματος καταγράφηκε ως αποθέωση της οικογενειοκρατίας. Έστω κι αν η συγκεκριμένη επιλογή, εφόσον δεν καταναλώνει δημόσιο χρήμα, αποτελεί αναφαίρετο πολιτικό δικαίωμα της κυβέρνησης.
  Το πραγματικό πρόβλημα αφορά τις έμμισθες θέσεις κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και επώνυμων παραγόντων της Αριστεράς. Μέχρι και η φόρμα της "κινηματικής στήριξης" επιστρατεύτηκε μπας και διαφημιστεί ο υποτιθέμενος ριζοσπαστισμός του "μοντέλου Σπίρτζη".

  Άλλωστε, κατανοώντας την αγοραία φύση της συγκοινωνιακής μεταρρύθμισης μέχρι και ο Γιάννης Μπουτάρης σπεύδει να τη στηρίξει.

  Η αντικατάσταση ενός συγκοινωνιακού μονοπωλίου από πολυμετοχικό επιχειρηματικό μόρφωμα (που θα εμπεριέχει κράτος, δήμους και ιδιώτες) συνιστά πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

  Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως τα σχέδια επί χάρτου θα υπερκεράσουν τα ποικίλλα, κοινωνικά και θεσμικά, εμπόδια που θα συναντήσουν. Λόγου χάρη απομένει να διαπιστωθεί εάν η διάρρηξη των αγαστών σχέσεων μεταξύ απελθούσας διοίκησης και εργαζομένων του ΟΑΣΘ είναι πραγματική ή συνιστά παραπλανητικό προπέτασμα καπνού.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.