Κυριακή 15/07/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 25 C° Θεσσαλονίκη
 • Βολικές εξισώσεις

  Η θεωρία των "δύο άκρων" θεμέλιος (θεωρητικός) λίθος της Ε.Ε.

 • Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απέχει από τις τελετές που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία για τα "θύματα του κομμουνισμού" πυροδότησε έντονη πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας.

  Καθώς η ΝΔ και οι συνεταίροι του ακροκινούμενου κέντρου (ΔΗΣΥ, Ποτάμι) κατήγγειλαν μετά βδελυγμίας τη συγκεκριμένη επιλογή. Συνδέοντάς την με ενοχικά σύνδρομα απέναντι στην κληρονομιά των καθεστώτων του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και στις ανθρωποθυσίες της σταλινικής περιόδου.

  Σύντομα ωστόσο υποχρεώθηκαν σε θεαματική αναδίπλωση. Στελέχη της ΝΔ ανήκοντα στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, πήραν ευδιάκριτες αποστάσεις. Χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

  Ως και ο πλειοδοτών σε αντισταλινικό οίστρο Σταύρος Θεοδωράκης ομολόγησε -σε δεύτερο χρόνο- το αδόκιμο της σύγκρισης. Σε άρθρο του προέδρου του ελληνοϊσραηλινού επιμελητηρίου Σάμπι Μιωνή, οι ιστορικές υπομνήσεις δεν άφησαν περιθώρια για ιδεολογικές λαθροχειρίες. Ο συγγραφέας επισήμανε πως οι Εβραίοι που διασώθηκαν στην Ελλάδα επί ναζιστικής κατοχής το οφείλουν στη δράση του κομμουνιστογενούς ΕΑΜ ΕΛΑΣ.

  Υπενθυμίζοντας πως οι συνεργάτες των ναζί και διώκτες των Εβραίων, ως μετεμφυλιακός ανθός της εθνικοφροσύνης πλέον εκδικήθηκαν ανηλεώς τους αντιστασιακούς. Η επίγνωση αυτής της πραγματικότητας οριοθετεί τις δυνατότητες ενίων γραφίδων (τύπου Καλύβα και Μαρατζίδη) να μετουσιώσουν τους κατοχικούς δοσίλογους σε μάρτυρες του αντικομμουνιστικού αγώνα.

  Ωστόσο στην ΕΕ η ηθική και η ιδεολογική ταύτιση των "δύο άκρων" υπηρετεί ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες. Αθροίζοντας στις "δυνάμεις του κακού" φασίστες και αγωνιστές υπέρ της κοινωνικής δημοκρατίας το συμπέρασμα εκμαιεύεται αβίαστα. Το ευρωενωσιακό μόρφωμα αυτοανακηρύσσεται στο απαύγασμα της δημοκρατίας πιστοποιώντας τη θατσερική ρήση "The are is not alternative" (TINA). Αποφεύγονται έτσι οι ανεπιθύμητες αναγωγές στο παρελθόν των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (αποικιοκρατία, παγκόσμιοι και τοπικοί πόλεμοι, ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα επεμβάσεις ανά την υφήλιο.

  Μέσω της επικέντρωσης των φώτων στο γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό αποκρύπτονται τα πεπραγμένα της μουσολινικής Ιταλίας, της φρανκικής Ισπανίας και του γαλλικού κράτους του Βισύ.

  Όπως και τα συμφέροντα που πριμοδότησαν τέτοια φαιά καθεστώτα. Με βάση τη θεωρία εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού , το πρώτο κακό εξορκίστηκε το μακρινό 1945, το δεύτερο ωστόσο εξαχνώθηκε το πρόσφατο 1990. Το κυρίαρχο πρόταγμα απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στα "δύο άκρα" - κάπως έτσι ο Τραμπ στις ΗΠΑ εξομοίωσε τους αντιφασίστες "ταραχοποιούς" με τους ψηφοφόρους του -μέλη της κου κλουξ κλαν. 

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.