Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Φεύγει μένοντας ή μένει φεύγοντας;

  Η Eldorado Gold ανακοίνωσε αναστολή επενδύσεων αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι "θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της" στην Ελλάδα

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 11/09/2017 - 13:31
  Τελευταία ενημέρωση 11/09/2017 - 14:43
 •  

  Η Eldorando Gold, μητρική της "Ελληνικός Χρυσός", ανακοίνωσε σήμερα, τέσσερις μέρες πριν από την εκκίνηση της διαιτησίας, ότι "θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών".

  Σύμφωνα με την  εταιρεία "όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα".

  Η ανακοίνωση εκδόθηκε ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία, η οποία "δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς".

  Κάνοντας σαφέστερη την ανακοίνωση και τη στόχευσή της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα".

  Και για να μην μείνουν αμφιβολίες, ο κ. Burns καταλήγει ότι "εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την 'Ελληνικός Χρυσός', να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα".

  Απαντώντας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε το μεσημέρι πως "είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες", ενώ ο προκάτοχός του στο υπουργείο Περιβάλλοντος  Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι "πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο".

  Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου για την επένδυση στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προβλέπει:

  "Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

  Δεύτερον, η "Ελληνικός Χρυσός" να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων..."

  "Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της..."

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.