Κυριακή 15/07/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 25 C° Θεσσαλονίκη
 • «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ΕΑΜ»

  Σε αριστερό μέτωπο για Grexit καλεί ο Π. Λαφαζάνης - Φαρμάκι για τους πρώην συντρόφους του από το βήμα της ΔΕΘ

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 12/09/2017 - 23:38
  Τελευταία ενημέρωση 12/09/2017 - 23:42
 • Η πρόταση για άμεση έξοδο από την ευρωζώνη και σταδιακά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκκληση για συστράτευση των αριστερών δυνάμεων και η σκληρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές ήταν οι τρεις άξονες στους οποίους κινήθηκε η ομιλία και συνέντευξη που παραχώρησε ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
  Εστιάζοντας κυρίως στην αποδόμηση του «νέου success story» της κυβέρνησης, όπως το χαρακτήρισε, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για φαρσοκωμωδία και για ένα «ακόμα μεγαλύτερο ψέμα από το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που ο πρώην σύντροφός του Αλέξης Τσίπρας «πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων», όπως είπε. «Δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας που έχει σχεδιάσει και ψηφίσει να μειωθούν τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα από 1/1/2019 κατά 30% οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις; Θυμάστε τις υποσχέσεις του ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες; Υπάρχει success story όταν έχουν μειωθεί οι συντάξεις τόσο πολύ και έρχεται και δίνει αυτή την τσεκουριά ο Αλέξης Τσίπρας; Υπάρχει success story όταν έχει σχεδιαστεί και νομοθετηθεί η μείωση στο μισό του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες που πιάνει πρώτα απ’ όλα και κυρίως τους πιο φτωχούς; Αυτούς που παίρνουν ακόμα και επίδομα ανεργίας», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συμπεραίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε πέρα από την εφαρμογή των μνημονίων, θεωρεί τα μνημόνια τη μεγάλη κανονικότητα της χώρας, «θέλει να είναι ο Μακρόν της ελληνικής αποικίας και φιλοδοξεί να γίνει Μητσοτακικότερος του Μητσοτάκη».
  Αναφερόμενος στην πρόταση της ΛΑΕ για άμεση έξοδο από την ευρωζώνη τη χαρακτήρισε ως «η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει, να ορθοποδήσει και να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική τροχιά». Μιλώντας για το ελληνικό χρέος είπε ότι «είναι αβίωτο, είναι παράνομο, είναι επαχθές, είναι επονείδιστο, είναι ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί». Εξήγησε ότι η ΛΑΕ τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος με σκοπό να το χρησιμοποιήσει «ως εργαλείο για να προχωρήσουμε στην διακοπή αποπληρωμής χρέους και στη διεκδίκηση της διαγραφής του», για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «βεβαίως μαζί με το χρέος θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο. Απόλυτα νόμιμες διεκδικήσεις. Θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τη χώρα μας».
  Χαρακτήρισε «μέγα σκάνδαλο» την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να εθνικοποιηθούν. Μίλησε για την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε μια γενναία σεισάχθεια, διαγραφή των ιδιωτικών χρεών», για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με πολύ φθηνό επιτόκιο, για ένα διπλάσιο από το σημερινό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επαναφορά των εργασιακών κατακτήσεων και σταδιακή αύξηση των μισθών.
  Υποστήριξε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος της ΛΑΕ είναι ασύμβατα με τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια τάχθηκε υπέρ της συνολική έξοδο από την ΕΕ. «Η Ελλάδα χρειάζεται, για να το πω παραστατικά, ένα νέο ΕΑΜ», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
  Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεργασίες που επιδιώκει η ΛΑΕ με άλλα κόμματα της αριστεράς ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πολύ προωθημένη συνεργασία» με το «σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και για «θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα»  από την «Πλεύση ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Απευθυνόμαστε και στο ΚΚΕ παρά την αντιενωτική του στάση», συμπλήρωσε για να διευκρινίσει ωστόσο ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική και ώριμη μία συζήτηση για τη συγκρότηση ενιαίου φορά στο χώρο της Αριστεράς. «Αυτό που μπορεί όμως να γίνει άμεσα εδώ και τώρα, είναι κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και συνεργασία τους πάνω σ’ ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα», είπε.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.