• Λάτση - Μήτσι - Κώτσοι (;)

  Το φακέλωμα πολιτών δύσοσμη πρακτική των ΕΛΠΕ

 • Αν πιστέψουμε στις ανακοινώσεις των ημικρατικών ΕΛΠΕ (ελληνικό δημόσιο και όμιλος Λάτση) τα πράγματα ειναι εξαιρετικά απλά. Μετά τις πολύχρονες αντιδράσεις κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, η εταιρεία αποφάσισε να πληροφορήσει όσους υφίστανται τις συνέπειες της παραγωγικής της δραστηριότητας. Παρήγγειλε, λοιπόν, ένα "ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας κι ενημέρωσης της κοινής γνώμης" αναθέτοντάς το στην εταιρεία επικοινωνίας "Οne Team". Eκείνη, ωστόσο, υλοποίησε, όπως ομολόγησε, τη δράση "παρακολούθηση του δημόσιου διαλόγου και τίποτα παραπάνω".

  Παρά το γεγονός πως στα στοιχεία που διέρευσαν στο Διαδίκτυο υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές και αξιολογήσεις προσώπων και τοπικών φορέων. Από τη δημοτική αρχή Ευόσμου- Κορδελιού ("δεξιός (...) δείχνει να ελέγχει την κατάσταση") έως τον πρώην δήμαρχο ("από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλει ανοιχτά τα ΕΛΠΕ").

  Όσο για τη δράση συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, η αξιολόγηση αναφέρεται σε "ήσσονος σημασίας παράγοντα, κινείται σε γραμμή ΚΚΕ". Οι χαρακτηρισμοί παραπέμπουν στη μετεμφυλιακή περίοδο, όταν οι περιβόητοι φάκελοι της ασφάλειας περιέγραφαν το βαθμό επικινδυνότητας "αναρχοκομμουνιστών και συνοδοιπόρων". Εκεί όπου αποσύρεται η κρατική εξουσία επεμβαίνουν οι αγοραίες δυνάμεις, ώστε να μην υφίσταται κενό επιτήρησης και καταστολής.

  Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Γ. Σταθάκη, κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο της –συγχαίροντας τα ΕΛΠΕ για τη... δημοκρατική τους ευαισθησία. Επιχειρώντας να κλείσει εδώ το θέμα παρά τη δικαστική παρέμβαση.

  Περιδιαβαίνοντας την ιστορία, μπορούμε να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του -επιχειρηματικού γεννήτορα της οικογένειας- του Γ. Λάτση. Λάτρης της χούντας του Γιώργου Παπαδόπουλου, χλευαστικός για τον "υπερκουκουέ" Παπανδρέου, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί πρωθυπουργίας του Ανδρέα. Η ΠΕΤΡΟΛΑ αποτέλεσε καταφύγιο βασανιστών της δικτατορίας και αξιωματούχων της επταετίας. Ασφαλώς, δεν υφίσταται η έννοια "οικογενειακή ευθύνης", ώστε να ταλαιπωρεί (εν είδει προπατορικού αμαρτήματος) τους απόγονους του "ευεργέτη".

  Ωστόσο, η παρατεινόμενη σιγή ιχθύος των εκπροσώπων του ομίλου Λάτση για όλα αυτά τα γεγονότα τροφοδοτεί ποικίλους συνειρμούς. Παρομοίως, και η εξαφάνιση της είδησης από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία αγωνιούν για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό- κατά σύμπτωση, του ομίλου Λάτση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η ενημέρωση της κοινής γνώμης διεκπεραιώνεται μέσω δύσοσμων δημοσιευμάτων και προπαγανδιστικών ρεπορτάζ "ολοκληρωμένης προσέγγισης".

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.