Σάββατο 22/09/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 16 C° Θεσσαλονίκη
 • Ανάσα για το κίνημα κατά της εξόρυξης

  Ομόφωνα αθώοι οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για την "πολιορκία" του δημαρχείου Ιερισσού το 2012

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 21/09/2017 - 21:28
  Τελευταία ενημέρωση 21/09/2017 - 22:27
 • Στιγμές της "μεγάλης νύχτας" της 30 προς 31 Μαρτίου του 2012, όταν εκατοντάδες κάτοικοι χωριών της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού από την Eldorado Gold πολιόρκησαν το δημαρχείο Ιερισσού για να διαμαρτυρηθούν, αποτυπώθηκαν στην αίθουσα του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης το πρωί της Πέμπτης.

  Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα, οι μάρτυρες κατηγορίας αποκαλύπτουν εκόντες άκοντες πώς έγινε και βρέθηκαν "σε μια κόλλα χαρτί" τα ονόματα των 21 κατηγορουμένων. Οι μάρτυρες κατηγορίας περιγράφουν ο ένας μετά τον άλλο τη διαδικασία στοχοποίησης των κατηγορουμένων, μετά από σύσκεψη σε στενό κύκλο της δημοτικής παράταξης του Χρ. Πάχτα, λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση στο δημαρχείο Ιερισσού, το 2012.

  Η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι ομόφωνα αθώοι και οι 21 από τις βαριές κατηγορίες (έκρηξη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινού και ηθική αυτουργία), ενώ την απαλλαγή των κατηγορουμένων είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας.

  Το επόμενο ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες ορίστηκε για τις 10 Μαϊου 2018, όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση του "Λάκκου Καρατζά" για την οποία έχουν οδηγηθεί σε δίκη 26 κατηγορούμενοι που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, αλλά δόθηκε αναβολή λόγω κωλύμματος συνηγόρου υπεράσπισης.

  Τελικά η Eldorado Gold θα μείνει

  Εν τω μεταξύ, η Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι "ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής", αλλά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζ, Μπερνς προειδοποιεί ότι “διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής".

  Αδιανόητο, λέει ο δήμος Αριστοτέλη

  Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Αριστοτέλη, στην οποία τονίζεται ότι "δεν μας εκπλήσσει η εκβιαστική τακτική της 'Ελληνικός Χρυσός' γιατί αυτή μας είναι γνωστή από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας... θεωρούμε, όμως, αδιανόητο και ανεπίτρεπτο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να ενδίδει σε πιέσεις και εκβιασμούς και να αδειοδοτεί δραστηριότητες που οι Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου δεν έχουν εγκρίνει, όπως η προσωρινή αδειοδότηση του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα".

  "Επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για αδειοδότηση ρουτίνας όπως ισχυρίζεται η Ελληνικός Χρυσός, αλλά για κρίσιμης σημασίας θέμα καθώς το συγκεκριμένο φράγμα  εδράζεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα που έδωσε στο πρόσφατο παρελθόν σεισμούς εντάσεως 7R, ενώ από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών προέκυψε ότι δεν τηρήθηκαν καν τα προβλεπόμενα της μελέτης εφαρμογής και ο χώρος αυτό τώρα καλείται να υποδεχτεί τόνους επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων...".

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.