Δευτέρα 22/10/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 18 C° Θεσσαλονίκη
 • Ανάπτυξη με μείωση της ανεργίας και προστασία της εργασίας

  Με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 06/10/2017 - 23:34
  Τελευταία ενημέρωση 06/10/2017 - 23:35
 • Για εξαιρετικά θετικό μομέντουμ στην οικονομία αλλά και για την τελευταία χρονιά των μνημονίων μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Thessaloniki Summit, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

  Σε μία ομιλία με συχνές αναφορές στον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι και η βόρεια Ελλάδα για την βιομηχανία. Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας, συμπλήρωσε αλλά συμφώνησε και με την αναφορά του προέδρου του ΣΒΒΕ για «έκθεση λουκέτων» στην βιομηχανική περιοχή της πόλης.

  Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ίδρυση του γραφείου πρωθυπουργού και η καθιέρωση τακτικών επισκέψεών του στην πόλη δεν έχουν μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

  Εμφανίστηκε θετικός στην αναβάθμιση του ρόλου του ΣΒΒΕ και επισήμανε ότι η πρότασή του για σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και ήδη υλοποιείται.

  Διαχώρισε ωστόσο την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης από τα πεπραγμένα των προηγούμενων. Η ρήξη με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ «ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη», είπε. Επιτέθηκε εμμέσως στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους». Μάλιστα ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προστατευτισμού και ευνοιοκρατίας την περίπτωση του ΟΑΣΘ, που βρίσκεται σε διαδικασία κρατικοποίησης.

  Μιλώντας για τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης ο Αλέξης Τσίπρας τον συσχέτισε με τη μείωση της ανεργίας, κάνοντας αλλεπάλληλες αναφορές στην ανάγκη προστασίας της εργασίας αλλά και του περιβάλλοντος. Μίλησε για ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, καθώς η άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα. «Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι της έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», είπε και επισήμανε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους και το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια αλλά και «στον πιο πολύτιμο παράγοντα», στο εργατικό δυναμικό. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο σεβασμός στο σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα.

  Παρέθεσε επίσης σειρά στοιχείων που δείχνουν σαφή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο περιορισμός των δαπανών, η εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

  «Έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.