• Αξιολογώντας την απερήμωση

  Η κυβέρνηση στη μέγγενη πλειστηριασμών και απεργοκτονίας

 • Η ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης συνιστά ύψιστη κυβερνητική υποχρέωση. Απόδειξη η άνευ όρων αποδοχή προαπαιτούμενων δράσεων, όπως η άμεση έναρξη πλειστηριασμών ακινήτων και η νομική επιβολή του 50% συν 1, ως ελάχιστου αριθμού μελών σωματείων για την προκήρυξη απεργίας.

  Όσο κι αν ξορκίζει τα φαντάσματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το συνεργατικό σχήμα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδυνατεί να αποκρύψει τους μύχιους φόβους του. Γνωρίζοντας πως οι κίνδυνοι εποφθαλμιούν το εγγύς μέλλον, εφόσον οι τράπεζες διακόψουν το μορατόριουμ που ατύπως συνήψαν με την κυβέρνηση.

  Προς το παρόν οι τραπεζίτες εκπλειστηριάζουν ακριβά ακίνητα έστω κι αν υποχρεώνονται να τα αγοράσουν τα ιδρύματά τους. Έτσι, σβήνουν "κόκκινα" δάνεια από τους ισολογισμούς τους και εμφανίζουν βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία, ενόψει των στρες τεστ της προσεχούς άνοιξης.

  Άλλωστε αν προχωρούσαν σε μαζικές προσφορές προσημειωμένων ακινήτων θα ευτέλιζαν την αγοραία αξία τους κάτι που προφανώς αντίκειται στα συμφέροντά τους. Ενώ αναμένοντας την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων (διατηρώντας στην κατοχή τους σπίτια ή μεταβιβάζοντας μέρος αυτών στους γύπες των funds) μπορούν να επωφεληθούν δεόντως. 

  Αυτές οι προοπτικές ανησυχούν τον πρωθυπουργό, οποίος κατανοεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει πρακτικά η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας. Την ώρα που διακινεί το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια ίσως δοκιμάσει δυσάρεστες εκπλήξεις πλησιάζοντας προς το (πιθανότατα εκλογικό) 2019.

  Αν οι τράπεζες επιλέξουν την πλήρη απελευθέρωση -έστω και τμηματικά- των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η κοινωνική έκρηξη αποτελεί θέμα χρόνου. Η διάχυτη οργή θα μετατραπεί σε στοχευμένο μίσος απέναντι στην "πρώτη φορά αριστερά".

  Η αίσθηση της ιδιότυπης ομηρίας πυροδοτεί έναν δύσκολα αποκρυπτόμενο εκνευρισμό. Πόσο μάλλον όταν τα κοράκια της ενημέρωσης (προεξάρχοντος του ομίλου Μαρινάκη) επενδύουν στην αποσύνθεση της κυβέρνησης, πριμοδοτώντας απροκάλυπτα τη μητσοτακική ΝΔ.

  Ο πόλεμος φθοράς ανηλεής, ώστε η ηθική αποσύνθεση της κυβερνητικής συμμαχίας -με αδύναμο κρίκο τους ΑΝΕΛ- να υπονομεύσει τη συνοχή της. Θα ήταν σφάλμα ωστόσο να θεωρηθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο όντας θύμα σκοπιμοτήτων. Συνειδητές του επιλογές, από το 2015 και εντεύθεν, υπέσκαψαν τα κοινωνικά του στηρίγματα. Αποφασισμένος να διεκπεραιώσει την ευρωενωσιακή στρατηγική για την Ελλάδα, εκποιώντας πολιτικές δεσμεύσεις και ιδεολογικές σταθερές του πρόσφατου παρελθόντος, υφίσταται τις αναπόφευκτες συνέπειες των πράξεών του.

  Ο αντιαπεργιακός νόμος, που ψηφίζει οσονούπω η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αποτελεί υπόδειγμα διαχειριστικού αμοραλισμού και χαμαιλεόντειας τακτικής. Η ριζοσπαστική αριστερά εκπληρώνει τους αβυσσαλέους πόθους της τρόικα και των κεφαλαιοκρατών. Οι ακυρωμένες εξαγγελίες του χθες αντικαθίστανται με την επικοινωνιακή αξιοποίηση του κυνισμού -ως αναγκαίου εργαλείου για το διάβα στην έρημο της μεταμνημιακής επιτήρησης.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.