Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Παρακάμπτοντας τη συμβατικότητα

  Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα προπομπός εξελίξεων

 • Δεν είναι διπλωματικά σύνηθες να διαφιλονικούν δημόσια ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες. Στην περίπτωση ωστόσο της συνάντησης Προκόπη Παυλόπουλου - Ταγίπ Ερντογάν η εικόνα αποτυπώνει επακριβώς την οξύτητα των διακρατικών σχέσεων.

  Έγινε σαφές πως ο εκλεγμένος σουλτάνος έθεσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αξίωση για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Για να κατανοήσουμε το βάθος της αντιπαράθεσης οφείλουμε να ψηλαφίσουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου συντελείται ραγδαία μεταβολή δεδομένων.

  Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε τους φόβους του νεο οθωμανικού κατεστημένου: Ότι δηλαδή η αμερικανική στρατηγική στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή εδράζεται πλέον σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, ενώ επικουρικός ρόλος επιφυλάσσεται στον κουρδικό παράγοντα.

  Η Τουρκία πλήττεται δεινώς από τις επιλογές της Ουάσιγκτον, εξ ου και οι αντιαμερικανικές κορώνες του Ερντογάν. Το φλερτ με τη Ρωσία αδυνατεί να τελεσφορήσει, καθώς ο Πούτιν συνοδοιπορεί με τις ΗΠΑ στην κατεύθυνση "γιουγκοσλαβοποίησης" της περιοχής -συνεπώς της απομείωσης της ισχύος σημαντικών τοπικών παικτώ όπως η Τουρκία. 

  Καθώς η Αθήνα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ (τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, μέσω της "τετραμερούς" Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος), ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία. Το αίτημα αναθεώσης της συνθήκης της Λωζάννης έχει διπλή στόχευση. Εμφανώς την Ελλάδα, γνωστοποιώντας της πως η αμερικανική προστασία δεν θα την απαλλάξει από τον πονοκέφαλο των εξ Ανατολών απειλών. Ουσιαστικά τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας πως η υποτίμηση του τουρκικού τον ωθεί σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες -επιζητώντας να επανεκτιμηθεί η γεωστρατηγική του αξία.

  Είναι αναγκαία να τονιστεί πως η συνθήκη της Λωζάννης οριοθέτηση τα σύνορα του τουρκικού κράτους τόσο με το ελληνικό όσο και με τις χώρες του άμεσου ενδιαφέροντος του Ταγίπ Ερντογάν - τη Συρία και το Ιράκ.

  Συνεπώς η αμφισβήτηση των παρακαταθηκών της συνθήκης αφορά κατά κύριο λόγο τους μεσανατολίτες γείτονες της Τουρκίας και δευτερευόντως την Ελλάδα. Η αναφορά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης λειτουργεί ως μοχλός αμφισβήτησης των χερσαίων συνόρων, ενώ ο θόρυβος για τα νησιά του Αιγαίου συσχετίζεται με το αίτημα ανεμπόδιστης παρουσίας του τουρκικού στόλου στο ομώνυμο πέλαγος.

  Ωστόσο, η ΗΠΑ και η ΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην ανακίνηση τέτοιων θεμάτων. Κλονιζόμενος από μια σειρά γεγονότων, ο Ερντογάν αυταρχοποιεί ολοένα και περισσότερο το προσωποπαγές καθεστώς του.

  Διεκδικώντας την έξοδο από την ασφυξία του κορσέ της Λωζάννης ρισκάρει -δίχως να το συνειδητοποιεί- την πολιτική του ύπαρξη...

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.