• Η εκδίκηση των φαντασμάτων

  Το μακεδονικό, σκελετός στο ντουλάπι των διευθετήσεων

 • Είναι πασιφανές πως δρομολογείται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM για ρύθμιση της εκκρεμούσας ονοματοδοσίας της γειτονικής χώρας.

  Ο συμβιβασμός θα περιλαμβάνει κάποια γεωγραφική εκδοχή του όρου Μακεδονία ("Βόρεια", "Άνω", του "Βαρδάρη") ή κάποιον ενδιάμεσο (μεταξύ γεωγραφικού και κρατικού) προσδιορισμό, όπως "Νέα Μακεδονία".

  Πριν ωστόσο επικεντρωθούμε στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος καλό είναι να θυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ. Η επανάκαμψη του μακεδονικού, στη σκιά της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, τοποθετείται στο τέλος του 1990.

  Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας"- μια από της τιτοϊκής έμπνευσης ομόσπονδες- ανεξαρτητοποιήθηκε. Κατοικούμενη κυρίως από Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς κινδύνευε από σποσχιστικές διεργασίες. Σε μια εθνογενετική απόπειρα, η εμμονή στον αυτοπροσδιορισμό "Μακεδονία" αποτελεί παράγοντα κρατικής και πολιτισμικής συνοχής.

  Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, αντιλαμβανόμενη ότι η φορά των ιστορικών εξελίξεων υποδαύλιζε αλυτρωτικές βλέψεις (και στις δυο πλευρές των συνόρων) αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την αξίωση του Κίρο Γκλιγκόροφ.

  Ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν ποικίλλες αντιδράσεις του "νέου κύματος" του εγχώριου πατριωτισμού. Τα συλλαλητήρια, με κύριο σύνθημα "η Μακεδονία είναι ελληνική", αποσαφήνιζαν την εθνική ενότητα.

  Με επικεφαλής την "εθναρχούσα εκκλησία" και ιδεολογικούς καθοδηγητές συλλόγους και σωματεία της χουντικής και μεταχουντικής εθνικοφροσύνης, οι αντιδράσεις απέκτησαν χαρακτηριστικά πανδημίας.

  Στρατευμένη στο πλευρό του λαού η πλειονότητα των κομμάτων της εποχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Εξαιρέσεις, το "προδοτικό" και "μιασματικό" ΚΚΕ και ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με πλήθος μακεδονομάχων στους κοινοβουλευτικούς της κόλπους υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ειδικά μετά την απομάκρυνση του τότε ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επηρρέαζε ομάδα βουλευτών που τον ακολούθησε μετέπειτα στην Πολιτική Άνοιξη.

  Το βάλτωμα των συνεννοήσεων με την απέναντι πλευρά συνεχίστηκε και με την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Αποδεχόμενος τις εισηγήσεις του "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" (Κάρολος Παπούλια, Στέλιος Παπαθεμελής, αλλά και Βαγγέλης Βενιζέλος) προχώρησε στην επιβολή εμπάργκο στη FYROM το 1994.

  Η πρωτοβουλία αυτή αποδείχτηκε χρυσή ευκαιρία ασύδοτου πλουτισμού για τους παντός είδους λαθρέμπορους και τυχοδιώκτες που εξόρμησαν με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα. Καθώς τροφοδοτούσαν μέσω Βουλγαρίας τους επίδοξους σφετεριστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκομίζοντας απροσδόκητα κέρδη.

  Το φιάσκο τερματίστηκε το 1995 με αμερικανική διαμεσολάβηση. Ακολούθησαν οι ατέρμονες διαδρομές μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων του Μάθιου Νίμιτς δίχως ουσιαστικό νόημα.

  Το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 για την είσοσο της FYROM στο ΝΑΤΟ, επί της ουσίας άνοιξε παράθυρο για μελλοντικό συμβιβασμό. Καθότι η πλειοψηφία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της εποχής δεσμεύτηκε στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία "erga omnes" (έναντι όλων).

  Το έργο, δέκα χρόνια μετά, φαίνεται να ρίχνει αυλαία -όσο κι αν διαφωνούν οι παλαιάς και νέας κοπής εθναμύντορες...

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.