• Απλά μαθήματα πολιτικής δεοντολογίας

  Όταν η υποκρισία της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ χτυπάει γαλάζιο

 • Πιθανότατα οι απλοί πολίτες αγνοούν ότι η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-) διαθέτει "Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας".

  Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη απωλέσθη (εν πολλοίς) η τιμή της δημοσιογραφίας ταυτόχρονα με την εξαφάνιση των εφημερίδων της πόλης. Το εν λόγω συμβούλιο τελούσε εν υπνώσει, αίφνης επανεργοποιήθηκε προσφάτως με φαντασμαγορικό τρόπο. 

  Συγκεκριμένα, ζήτησε εξηγήσεις από τον προϊστάμενο ενημέρωσης της διεύθυνσης της ΕΡΤ3 Χρήστο Γιαννούλη εγκαλώντας τον για πλημμελή κάλυψη του πρόσφατου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη συμπρωτεύουσα.

  Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για απουσία της κρατικής τηλεόρασης από γεγονότα όπως η "καταστροφική πυρκαγιά" στην κατάληψη Libertatia. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης έγκειται στο ότι η ΕΡΤ 3 πρόβαλε αποκλειστικές εικόνες που απέδειξαν ότι η "πυρκαγιά" ήταν εμπρησμός κάτι που μαεστρικά συγκαλύπτουν οι Κλουζώ του Συμβουλίου.

  Είναι κοινό μυστικό πως η κλήση του Χρήστου Γιαννούλη σε απολογία σχετίζεται απολύτως με το ότι αποτέλεσε αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η στοχοποίηση της ΕΡΤ3 ξεκίνησε από τις αντιδράσεις "αγανακτισμένων μακεδονομάχων" οι οποίοι επιζητούσαν τη ζωντανή μετάδοση του διαγγέλματος του ινδάλματός τους, Φραγκούλη Φράγκου. Ως εδώ το σκηνικό είναι απολύτως κατανοητό - ένα κλασσικό παίγνιο κομματικών αψιμαχιών. Γι' αυτό και τα ιδιωτικά κανάλια που αγνόησαν παντελώς τη χειμερινή σύναξη των πατριδοφιλάκων, έμειναν στο απυρόβλητο από την επιτροπή περιφρούρησης των εθνικών δικαίων.

  Μάλιστα μεταξύ των μελών του οργάνου που ομνύει στην τιμή και διακονεί τη δεοντολογία ξεχωρίζει η μορφή του παλαίμαχου δημοσιογράφου Νίκου Βολωνάκη. Ο εύθικτος κριτής υπήρξε "αξιολογητής" επί ΝΕΡΙΤ (του τηλεοπτικού εξαμβλώματος της κυβέρνησης Σαμαρά), την εποχή του μαύρου και στην ΕΡΤ3.

  Εμφανίζοντας θράσος χιλίων πιιθήκων φρόντισε να κάνει συστάσεις -αντί αυτοκριτικής- για αποφυγή κομματικών σκοπιμοτήτων στην κάλυψη γεγονότων. Την ίδια στιγμή ο φαρισαϊσμός της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Συμβουλίου εξεγείρει και τους πλέον καλόπιστους.

  Κατά τού (μπαγκλαντεσιανής καταγωγής) γενικού διευθυντή της ΕΡΤ 3 Αλέξανδρου Κάντερ Μπαξ εκτοξεύτηκε οχετός ρατσιστικών ύβρεων - εν είδει αποδιοπομπαίου τράγου για τη μη μετάδοση της εκδήλωσης στον Λευκό Πύργο.

  Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 Στέλιος Νικητόπουλος εισέπραξε καταιγισμό απειλών για την σωματική του ακεραιότητα επειδή ενημέρωνε για συγκέντρωση - απάντηση στην εθνικιστική υστερία. Ωστόσο, το εθνικόφρον παρεάκι της ΕΣΗΕΜ-Θ και των θεσμικών της παραφυάδων στην πρώτη περίπτωση αγρόν ηγόρασε, στην δεύτερη βρήκε μετά βίας δυο λόγια συμπαράστασης.

  Το εντυπωσιακό είναι πως κάποιοι θλιβεροί συνεργάτες του μαύρου στην ΕΡΤ, αφού σταδιοδρόμησαν στα απόνερα της απόλυσης των συναδέλφων τους ζητάνε και τα ρέστα. Πρόσφατο πολιτικό τους επίτευγμα του κλείσιμο της εφημερίδας "Μακεδονία". Όχι μόνο υποστήριξαν τις "εξυγιαντικές" περικοπές μισθών των εργαζομένων αλλά στράφηκαν ανοιχτά εναντίον όσων δημοσιογράφων διεκδίκησαν δυναμικά τα δικαιώματά τους. 

  Έχοντας ολοκληρώσει την πρακτόρευση των εργοδοτικών συμφερόντων στο χώρο του Τύπου της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν ρόλο κεφαλοκυνηγών στους επιβιώσαντες στη δημόσια τηλεόραση.

  Η πικρή αλήθεια είναι ότι απολαμβάνουν της ανοχής (κάποτε της συνενοχής) ευρείας μερίδας του δημοσιογραφικού σώματος. Εξυπηρετήσεις, εκδουλεύσεις, συγκρότηση συντεχνιακών δικτύων οι προφανείς αιτίες. Πάει πολύ ωστόσο να μεταμφιέζεται η φαυλότητα σε τιμή και η ιδιοτέλεια σε ιδεολογία.

  Ειδικά όταν αυτό το ζοφερό σύμφυρμα αποτελεί έμπρακτη διάψευση της ρήσης "η τιμή τιμή δεν έχει".

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.