• Οι κανόνες του παιχνιδιού

  Στον αστερισμό της διαφθοράς η πολιτική αντιπαράθεση - Αυλαία της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 05/03/2018 - 10:15
  Τελευταία ενημέρωση 05/03/2018 - 10:15
 • Στο πεδίο των σκανδάλων διαφθοράς μεταφέρει η κυβέρνηση το επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφού μετά τη Novartis παίρνει σειρά και η υπόθεση με τις μίζες στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας.

  Τη βδομάδα αυτή ανοίγει η αυλαία της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis, όπου έχουν παραπεμφθεί δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή κόντρα στο δικαστικό σώμα για τον έλεγχο της υπόθεσης, με τους κεντρικούς πόλους της αντιπαράθεσης να συγκροτούνται πίσω από την Κ. Θάνου και τον Χ. Αθανασίου.

  Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. 

  Το πρώτο ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά. 
   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.