• Εκκένωση με ωμούς εκβιασμούς

  Νεαροί πρόσφυγες χωρίς οικογένεια αρνούνται να φύγουν από τον καταυλισμό του Ωραιοκάστρου και ζητούν ανθρώπινες συνθήκες

 •  

  Με την απειλή της αστυνομικής επέμβασης και της στέρησης τροφής μεταφέρθηκαν άρον άρον σε άλλα καμπ οι περίπου 100 πρόσφυγες που ζούσαν στον καταυλισμό του Ωραιοκάστρου.

  Ο καταυλισμός εκκενώθηκε μέσα σε μόλις μία βδομάδα και οι πρόσφυγες που έχουν οικογένειες μεταφέρθηκαν κατά προτεραιότητα σε άλλα καμπ στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. .

  Εννέα νεαροί πρόσφυγες χωρίς οικογένεια ζητούν από το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία "να μας δώσουν πίσω την αξιοπρέπεια μας και να εγγυηθούν την ασφάλεια μας από τη στρατιωτική αστυνομία. Παρακαλούμε να μας προστατεύσετε. Δώστε μας το δικαίωμα να ζούμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες", γράφουν σε επιστολή τους.

  Οι πρόσφυγες καταλογίζουν στον εκπρόσωπο του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα προσβλητική συμπεριφορά και απαξιωτική αντιμετώπιση.

  "Ζήσαμε στην Ειδομένη και το Ωραιόκαστρο σε απάνθρωπες συνθήκες", γράφουν,... "κανένα από αυτά τα καμπ δεν είναι κατάλληλο για να ζήσουν άνθρωποι".

  Τα σχετικά προγράμματα μετεγκατάστασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία που λένε ότι "τρέχουν" διάφορες μκο και δήμοι προχωρούν απελπιστικά αργά, παρά τις υποσχέσεις προς τους πρόσφυγες και τις θριαμβολογίες. (www.voria.gr/article/egkathistante-i-prosfiges diamerismata-tis-thessalonikis).

  Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή των εννέα προσφύγων:

  Προς τις ελληνικές αρχές,

  Εμείς, οι εννέα πρόσφυγες που έχουμε απομείνει στον προσφυγικό καταυλισμό Ωραιοκάστρου, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη μεταφορά μας σε άλλο ένα στρατόπεδο.

  Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να κλέισει το καμπ. Αλλά, εμείς δε θέλουμε να μεταφερθούμε σε ένα ακόμα καμπ.

  Οι καταυλισμοί της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας που μας προτείνετε είναι πολύ μακριά. Έχουμε φίλους και συγγενείς στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι από εμάς έχουμε χωρίσει από τα αδέρφια μας γιατί δε μας θεωρούν ως μια οικογένεια.

  Μπορεί ακόμα και να μη μετεγκατασταθούμε στην ίδια χώρα με αυτά.

  Μπορεί να μη μας δοθεί η ευκαρία να τους δούμε ξανά για πολλά χρόνια.

  Σας παρακαλούμε να μη μας στερήσετε αυτή την τελευταία ευκαρία να μείνουμε κοντά στους φίλους και συγγενείς μας πριν την μετεγκατάσταση.

  Ζήσαμε στην Ειδομένη και το Ωραιόκαστρο σε απάνθρωπες συνθήκες.

  Δε θέλουμε να μετακινηθούμε σε άλλο καμπ. Όσο καλά και να είναι τα άλλα καμπ, οι συνθήκες ζωής σε καμπ δεν είναι καλές για εμάς. Μας είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε και πάντα προκαλούνται προβλήματα. Κανένα από αυτά τα καμπ δεν είναι κατάλληλο για να ζήσουν άνθρωποι.

  Κάποιοι από εμάς έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη συνέντευξη και μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας μεταφέρουν σε διαμέρισμα ή ξενοδοχείο.

  Σήμερα, όσοι πρόσφυγες ανήκουν σε οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν παιδιά και είμαστε ευτυχισμένοι που θα τους εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ζωής. ΑΛΛΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ;

  Απλά ζητήσαμε να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες και μας το αρνήθηκαν. Δυστυχώς, κάποιος από το υπουργείο που μας επισκέφτηκε σήμερα ήταν πολύ αγενής μαζί μας. Λυπούμαστε αν κάποιοι από εμάς φώναξαν και θύμωσαν και που κάποιος από εμάς έσπρωξε εργαζόμενους. Έχουμε υποφέρει πολύ στις χώρες μας και μερικές φορές δε μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας. Λυπούμαστε αν δε σεβαστήκαμε ή αν πληγώσαμε κάποιον...

  Φύγαμε από τον πόλεμο. Μέλη των οικογενειών μας και αγαπημένας μας πρόσωπα σκοτώθηκαν. Χωρίσαμε από τις οικογένειες μας. Χάσαμε σπίτια, εκπαίδευση, αξιοπρέπεια.Έχουμε τραυματιστεί και παρά το ότι φαινόμαστε δυνατοί νέοι άνδρες, είμαστε κι εμείς ευάλωτοι. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ;

  Μας είπαν ότι αν δε φύγουμε, το ελληνικό υπουργείο θα στείλει αστυνομία να μας βγάλει από εδώ με τη βία. Γνωρίζουμε καλά τί σημαίνει αυτό και το έχουμε ξαναδεί. ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ.

  Εμείς οι τελευταίοι εννέα κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού Ωραιοκάστρου ζητάμε από την Ύπατη Αρμοστεία και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες να μας βοηθήσουν. Δε θέλουμε ούτε να πολεμήσουμε αλλά ούτε και να μας κάνουν κακό.

  Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε ήρεμοι και θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά.

  Όμως, δε θέλουμε να πάμε σε άλλο καμπ.

  Ζητάμε από το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία να μας δώσουν πίσω την αξιοπρέπεια μας και να εγγυηθούν την ασφάλεια μας από τη στρατιωτική αστυνομία.Παρακαλούμε να μας προστατεύσετε. Δώστε μας το δικαίωμα να ζούμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

  Είμαστε εννέα άνθρωποι και ζητάμε τρία δωμάτια για να ζήσουμε. Μόνο αυτό.

  Abdo Alrajab, Raed Anbtawy, Mustafa Aldeider, Shas Alkasem, Basel Yatakan, Abdelilah Alhamoud, Loay Ammar, Mahamoud Bayer και Belal Mustafa

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.