• Μοντέλο Ωραιοκάστρου

  Άλλοι δύο προσφυγικοί καταυλισμοί πρόκειται να κλείσουν στο νομό Θεσσαλονίκης

 • Μετά τον προσφυγικό καταυλισμό Ωραιοκάστρου, που εκκενώθηκε άμεσα με την απειλή στέρησης τροφής και αστυνομικής βίας, σειρά φαίνεται ότι παίρνουν για να κλείσουν με την ίδια μάλλον μέθοδο άλλα δύο camp στη Θεσσαλονίκη.

  «Εν αναμονή για κλείσιμο που θα γίνει μάλλον την επόμενη βδομάδα, είναι οι αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι, όπου φιλοξενούνται περίπου 100 άνθρωποι και η Φράκαπορ, κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου όπου ζουν άλλοι 120 πρόσφυγες», δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος.

  Κατά τον ίδιο, ανοιχτοί παραμένουν πλέον οι χώροι φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα, τα Δολιανά, την Κόνιτσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια, τα Διαβατά, τη Ραιδεστό, το Δερβένι, στο Κορδελιό (Softex), στο Καβαλάρι, το Δίον, τα Λαγκαδίκια, τη Νέα Καβάλα , το Κουτσόχερο, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και το Κτήμα Ηρακλή στην Πιερία.

  Διεθνής Αμνηστία: Συνθήκες κόλασης

  Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα των ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα.

  Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο και κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή».

  Οι ερευνητές κατέγραψαν "εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερς, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».

  Στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες».

  Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, η κατάσταση περιγράφεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως "κόλαση". Εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού». Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

  Στη Μόρια της Λέσβου, "εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας».

  Απεργία στην υπηρεσία Ασύλου

  Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία μετεγκατάστασης και τις αποδίδουν στη μικρή προσφορά θέσεων από τα άλλα κράτη της ΕΕ.

  "Ο μέσος χρόνος μεταξύ της καταγραφής του υποψηφίου για μετεγκατάσταση σε κάποιο από τα Γραφεία Ασύλου και της αποστολής του αντίστοιχου αιτήματος εκ μέρους της Ελλάδος προς κάποιο άλλο κράτος-μέλος για την αποδοχή του είναι 49 ημέρες".

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι περίπου 400 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου εργάζονται απλήρωτοι έως και δύο μήνες καθώς από τις 5 Νοεμβρίου δεν έχει οργανωθεί η αρμόδια για τις πληρωμές διεύθυνση του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι είναι άγνωστο το πότε θα πληρωθούν και σε γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.