Δευτέρα 15/10/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 22 C° Θεσσαλονίκη
 • Η βόμβα στο Κορδελιό και τα πυροτεχνήματα

  Οι “παράπλευρες” συνέπειες του βομβαρδισμού της Θεσσαλονίκης από την αμερικανική αεροπορία στις 24 Σεπτεμβρίου του 1944

 •  

  Με “στρατηγούς” τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου άρχισε η πρωτοφανής επιχείρηση εκκένωσης τριών δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξουδετερωθεί η βόμβα του 2ου παγκοσμίου πολέμου στο Κορδελιό.

  Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολεμική ιστορία που γίνεται τέτοιας έκτασης επιχείρηση, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται παρόμοια βόμβα.

  Το Μάρτιο του 1997, όταν είχε αποκαλυφθεί πάλι στο Κορδελιό βόμβα της ίδιας εποχής και βάρους, το θέμα καλύφθηκε με ένα τηλεγράφημα μόλις 60 λέξεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε αντίθεση με τις χιλιάδες (πανομοιότυπες) λέξεις που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το γεγονός: “Βόμβα αεροπλάνου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στα θεμέλια οικοδομής υπό

  ανέγερση στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης. Η βόμβα, βάρους 200 κιλών, αποκαλύφθηκε ευτυχώς έγκαιρα και φυλάσσεται ήδη στην περιοχή από άνδρες της αστυνομίας, προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη να εξουδετερωθεί από ομάδα ειδικών πυροτεχνουργών που θα φθάσουν από την Αθήνα” (ΑΠΕ, 15/3/1997).

  Ανταγωνισμός υπηρεσιών

  Άνευ προηγουμένου θα είναι το χάος που αναμένεται να προκληθεί την Κυριακή με τη μετακίνηση περισσότερων από 60.000 ανθρώπων από τους δήμους Ευόσμου Κορδελιού, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Δέλτα ώστε να εκκενωθεί η περιοχή από τις 10 το πρωί και για 6 με 8 ώρες, όσο εκτιμάται ότι χρειάζεται για να αφοπλιστεί και να μεταφερθεί η βόμβα.

  Στο φόντο της γιγαντιαίας επιχείρησης φαίνεται ότι βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ομάδες του στρατού που έχουν παρόμοιο αντικείμενο.

  Η επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από το προσωπικό του "τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς" που από το 2015 ανέλαβε και καθήκοντα εξουδετέρωσης βομβών σε κατοικημένες περιοχές, υποσκελίζοντας το παλαιότερο "σώμα υλικού πολέμου" των πυροτεχνουργών που σε ανάλογες περιπτώσεις δούλεψε με διαφορετικό τρόπο αποκλείοντας την περιοχή σε ακτινα 200 μέτρων.

  "Στρατηγικός βομβαρδισμός"

  Όσο για την ιστορία της περίφημης βόμβας; Το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί (με τη γνωστή μέθοδο του copy paste) από λογοτεχνικές αναφορές στον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από την αγγλική αεροπορία, τον Δεκέμβριο του 1943, αλλά ο ιστορικός, καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης εξηγεί: Στην διάρκεια της Κατοχής καταστροφικοί βομβαρδισμοί έγιναν από τη συμμαχική (αμερικανική) αεροπορία μετά την ανάπτυξη μονάδων βαρέως βομβαρδισμού της τελευταίας στα αεροδρόμια της Φότζια στην Ιταλία. Ο πρώτος σημαντικός βομβαρδισμός έγινε στις 5 Δεκεμβρίου του 1943 με στόχο το λιμάνι και το κέντρο διαλογής του σιδηροδρομικού σταθμού. Η διασπορά των βομβών υπήρξε μεγάλη με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά θύματα και ζημιές σε συνοικίες της πόλης, κυρίως στις Συκιές.
  Μια σειρά βομβαρδισμών έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1944 με στόχο την αποδιάρθρωση των σιδηροδρομικών κυρίως υποδομών με τρόπο ώστε να παρενοχληθεί η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Ο πλέον σημαντικός από αυτούς έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1944 όταν περίπου 320 αμερικανικά βαριά βομβαρδιστικά (B-24 Liberator) από την Ιταλία, επιτέθηκαν σε σημεία της Αττικής (αεροδρόμια Τατοϊου, Ελληνικού και περιοχή Σκαραμαγκά-ναυστάθμου) και στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί επίθεση περίπου 70 βομβαρδιστικών B-17 στη Λάρισα λίγες ημέρες νωρίτερα.
  Με βάση το σημείο που βρέθηκε η βόμβα στο Κορδελιό και με γνώμονα τους τότε στόχους (κέντρο διαλογής σιδηροδρομικού σταθμού) και την κατεύθυνση της διασποράς των βομβών μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να εικάσουμε ότι η βόμβα που βρέθηκε προήλθε από αυτόν τον ισχυρό βομβαρδισμό, στις 24 Σεπτεμβρίου 1944.
  Η βόμβα -λέει ο κ. Μαργαρίτης- ζυγίζει 500 λίβρες (226 κιλά) και δεν είναι εμπρηστική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς ο στόχος ήταν σιδηροδρομικές υποδομές το λογικό είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο εκρηκτικές βόμβες μεσαίου μεγέθους. Αυτές διαλύουν τις σιδηροτροχιές και τις εγκαταστάσεις.
  Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, ο βομβαρδισμός στόχων στις παραμονές της απελευθέρωσης (με κορύφωση τον βομβαρδισμό της Δρέσδης ή του Ναγκασάκι), δεν είναι πάντοτε ερμηνεύσιμος από τη σκοπιά των στρατιωτικών αναγκών. "Αντίθετα μπορεί να ερμηνευτεί με πολιτικά κριτήρια. Μια επίδειξη δύναμης έχει πολλά να πει στους λαούς οι οποίοι, με το τέλος της Κατοχής και του ναζισμού υπάρχει κίνδυνος να σκεφθούν έντονα απελευθερωτικές και επαναστατικές ιδέες -όπως έγινε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.