• Το κουδούνι δεν χτύπησε για τα προσφυγόπουλα

  Καθοριστική για την κοινωνική συνοχή η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα υπενθυμίζει η Unisef

 • Κατηγορία: Κοινωνία Δημοσίευση 12/09/2017 - 11:30
  Τελευταία ενημέρωση 12/09/2017 - 12:55
 •  

  Εντός του Σεπτεμβρίου (μάλλον) εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τα παιδιά των προσφύγων που έχουν απομείνει στην Κεντρική Μακεδονία να φοιτούν στα σχολεία, είτε στον πρωινό είτε στον απογευματινό κύκλο.

  Και γράφουμμε "μάλλον" επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η ακριβής ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα, ούτε ο συνολικός αριθμός τους, ούτε πόσοι από αυτούς τους μαθητές θα φοιτήσουν στις Δομές Υποστήριξης Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ούτε σε ποια σχολεία θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής.

  Με βάση τα περσινά στοιχεία, λέει ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Γιάννης Λαθήρας, στις 107 δομές υποδοχής των σχολείων (15 στη Κεντρική Μακεδονία) φοίτησε μόνο ένα 7% από τα 2.400 παιδιά προσφύγων που ζούσαν σε όλη την Ελλάδα. "Υπάρχουν καθυστερήσεις, έλλειψη συντονισμού και εμπλοκή των ΜΚΟ που δυσκολεύουν την κατάσταση", λέει ο Γιάννης Λαθήρας. 

  Φυσικά τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι ευμετάβλητα και φέτος ο αριθμός των ενήλικων και ανήλικων προσφύγων που ζουν στη Κεντρική Μακεδονία έχει μειωθεί στους 11.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άρα θα είναι αισθητά μικρότερος και ο μαθητικός, προσφυγικός πληθυσμός.

  Η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι τα παιδιά νηπιακής ηλικίας που ζουν ακόμα σε προσφυγικούς καταυλισμούς θα φοιτήσουν σε ΔΥΕΠ, ενώ για τους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου προβλέπει είτε να πάνε σε ΔΥΕΠ, είτε εφόσον έχουν διδαχθεί πέρυσι τουλάχιστον τρεις μήνες την ελληνική γλώσσα, να μπουν σε τμήματα ένταξης.

  Εκμάθηση της συνύπαρξης

  Τη Δευτέρα η Unisef, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και περσινά κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε μαθητές (όπως για παράδειγμα σε σχολεία του Ωραιοκάστρου), έβγαλε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία έχει μόνο θετικές πλευρές, καθώς τα ελληνόπουλα θα σπουδάζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καλλιεργώντας το πνεύμα των πολιτών του κόσμου, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συμπόνιας. Είναι μύθος ότι αυτά τα παιδιά εγείρουν θέματα υγείας και υγιεινής και μειώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης στις σχολικές τάξεις. Κανένα παιδί πρόσφυγα και μετανάστη δεν θα επιτρέπεται να εγγραφεί στο σχολείο αν δεν είναι εμβολιασμένο. Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά αυτό το ζήτημα και συνεργάζονται ώστε να διασφαλίσουν ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και οι προληπτικές εξετάσεις υγείας θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των τάξεων υποδοχής..."

  "Εκτός από τις θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα ωφελήσει επίσης τα ελληνόπουλα και τις κοινότητες υποδοχής σε όλη τη χώρα με πολύ χειροπιαστούς τρόπους. Για παράδειγμα, περίπου 700 νέοι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για τις τάξεις υποδοχής", αναφέρει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

  Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ηλικίας από πέντε έως 17 ετών, δεν είχαν την ευκαιρία να μπουν σε σχολικές τάξεις κατά την περσινή χρονιά.

  Σε περισσότερο μειονεκτική θέση βρίσκονται τα κορίτσια, καθώς για κάθε δέκα αγόρια προσφύγων σε δημοτικά σχολεία αντιστοιχούν λιγότερα από οκτώ κορίτσια, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν λιγότερα από επτά κορίτσια για κάθε δέκα αγόρια.

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.