Σάββατο 22/09/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 16 C° Θεσσαλονίκη
 • Η επέλαση του τσιμέντου

  Σε μία μπόρα νερό πνίγηκε η Δυτική Θεσσαλονίκη

 • Κατηγορία: Κοινωνία Δημοσίευση 28/09/2017 - 13:50
  Τελευταία ενημέρωση 28/09/2017 - 15:01
 • Μια ισχυρή βροχόπτωση μερικών ωρών το βράδυ της Τετάρτης ήτα αρκετή για να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στη Δυτική Θεσσσαλονίκη.

  Οι πλημμύρες προκλήθηκαν σε περιοχές των δήμων Κορδελιού Ευόσμου και Αμπελοκήπων Μενεμένης με επίκεντρο τον πολύπαθο Δενδροπόταμο.

  Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περίπου 100 κλήσεις για να παρέμβει, τέσσερις από τις οποίες αφορούσαν απεγκλωβισμούς οδηγών από τα αυτοκίνητά τους που είχαν ακινητοποιηθεί, ενώ σε 13 περιπτώσεις οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντλήσουν νερά από υπόγεια σπιτών.

  Σχέδια επί χάρτου

  Η ειρωνεία είναι ότι μόλις πριν από μερικές μέρες η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωνε το κοινό ότι "προωθεί παρεμβάσεις στο ρέμα Ευκαρπίας προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες, καθώς η κοίτη  έχει περιοριστεί σημαντικά από επιχώσεις αλλά και από την ένταξη τμημάτων της σε οικοδομικά τετράγωνα από διατάγματα ρυμοτομίας...".
  "...Στο πλαίσιο αυτό η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου που προβλέπει διευθετήσεις σε συνολικό μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, από τον Δενδροπόταμο όπου εκβάλλει το ρέμα μέχρι την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.
  Ειδικότερα, προβλέπονται εργασίες εξομάλυνσης και καθαρισμού της κοίτης, δημιουργίας αναβαθμών ή καταβαθμών, επενδύσεις με συρματόπλεκτα κιβώτια, μικρές εκτροπές του ρέματος και ανακατασκευές οχετών για τη διάβαση του ρέματος Ευκαρπίας από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Ηφαίστου και Καρατάσου".

  Το τίμημα της τσιμεντοποίησης

  Ακριβώς σε τέτοιοι τύπου πρακτικές καθαρισμού της κοίτης είχε ασκήσει κριτική η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στην ημερίδα «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των λεκανών απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κ. Μακεδονίας», πριν από μερικές μέρες στο ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

  Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση πρόκειται για "πρακτικές που επιλέγονται από τους αρμόδιους φορείς και ενθαρρύνουν την επέλαση του τσιμέντου (όπως η ευθυγράμμιση της κοίτης των ρεμάτων και οι παρωχημένες πρακτικές του εγκιβωτισμού, της κάλυψης και επίχωσης τους), ενώ Μέτρα Φυσικής Συγκράτησης Υδάτων και πρακτικές αποκατάστασης φυσικής όχθης αποτελούν ακόμη θεωρητικά εργαλεία και δεν προτείνεται ούτε ένα σχετικό πιλοτικό έργο στον σχεδιασμό αυτό".

  Στο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» που δόθηκε για διαβούλευση στο πλαίσιο της ημερίδας, αναφέρεται ότι "στην υποζώνη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά τμήματα έργων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων από την ΕΥΑΘ, τα οποία αφορούν κυρίως σε κάλυψη, εκτροπή, διευθέτηση ρεμάτων, καθώς και στην «αναβάθμιση» του συστήματος Δενδροποτάμου (σελ. 58)".

  "Είναι πραγματικά θλιβερό το να αναλογιστεί κανείς τη βιαστική και αλλοπρόσαλλη μορφή της αστικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών και το πόσο λίγο αυτή σεβάστηκε τη Θεσσαλονίκη. Πολυκατοικίες, μικροί και μεγάλοι δρόμοι, εκκλησίες, σχολεία, θέατρα, γήπεδα και αθλητικά κέντρα φτιάχτηκαν πάνω από τις πρώην κοίτες των χειμάρρων. Το νερό, κατ’ εξοχήν στοιχείο της ζωής, αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα.

  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά και από τις παρεμβάσεις όχι μόνο των οικολογικών οργανώσεων και ευαίσθητων πολιτών αλλά και τεχνικών και υπηρεσιακών παραγόντων, υποχώρησε σταδιακά η πρακτική του μπαζώματος και έγιναν προσπάθειες διατήρησης της ανοιχτής κοίτης των χειμάρρων".

  Αμφισβητούμενη πρακτική

  Ωστόσο, "η νέα πρακτική περιλαμβάνει ευθυγράμμιση της κοίτης και εγκιβωτισμό με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια). Η συγκεκριμένη μεθοδολογία καταστρέφει επίσης την κοίτη ως ζωντανό οικοσύστημα και τη μετατρέπει σε μια ανοιχτή τάφρο απορροής. Αυτό συνδυάζεται με τον δραστικό περιορισμό των ορίων της κοίτης, αποκλειστικά 'εκεί που τρέχει το νερό', καταστρέφοντας παράλληλα μεγάλο μέρος της παρόχθιας βλάστησης. Η συνηθισμένη δικαιολογία είναι ότι 'η κοίτη είναι πολύ στενή λόγω νόμιμης ή παράνομης ανοικοδόμησης, γεγονός που δεν αφήνει άλλη επιλογή'. Με άλλα λόγια, επιλέγεται η νομιμοποίηση παρανομιών ή 'παρατυπιών' ιδιωτών και παραλείψεων ή αδράνειας της διοίκησης σε βάρος των χειμάρρων αντί της αποκατάστασης της προηγούμενης κατάστασης".

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.