Σάββατο 23/02/2019 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 9 C° Θεσσαλονίκη
 • Οίνοι λευκοί, ροζέ, ερυθροί και άλλα

  Γέμισε γεύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα "ΒορΟινά"

 • Πριν λίγες ημέρες, η Ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» πραγματοποίησε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης την ετήσια εκδήλωσή της, τα «ΒορΟινά».

  Πάνω από 3.500 κόσμου παραβρέθηκαν – σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές – στο γεγονός και δοκίμασαν τις τελευταίες ετικέτες των οινοπαραγωγών – μελών της Ένωσης, από τις εσοδείες του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Αλλά και άλλα νόστιμα εδέσματα, από συνεργάτες των διοργανωτών, που επίσης παρουσίασαν τη δουλειά τους.

  voroina_teliki_ekdilosi_2.jpg

  Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης έσφυζε από ζωή. Οινόφιλοι και γευσιγνώστες, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της πόλης, παρευρέθηκαν στην πιο μεγάλη γιορτή του οίνου της Βορείου Ελλάδος και έζησαν για αρκετές ώρες στο ρυθμό της γευσιγνωσίας.

  Συνολικά 20 περίπου περίπτερα στέγασαν τα προϊόντα των οινοπαραγωγών που συμμετείχαν και που πρόθυμα εξηγούσαν στο κοινό τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης των σταφυλιών τους, μιλώντας παράλληλα και για τις ποικιλίες τους, τις νέες ετικέτες τους, την πορεία του τρύγου – που μέσα στον Σεπτέμβρη ήταν σε εξέλιξη – τα κρασιά που έπονται για φέτος.

  Παίρνοντας το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας κατά την είσοδο, με τη σφραγίδα των «ΒορΟινών», όσοι παραβρέθηκαν μπόρεσαν να δοκιμάσουν οίνους λευκούς, ροζέ κι ερυθρούς (και orange), ημιαφρώδεις και αφρώδεις, ξηρούς, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, νέα και παλαιωμένα, πειραματικά κρασιά, αλλά και παλαιότερες σοδειές.

  Έγιναν κάθετες και οριζόντιες γευσιγνωσίες (δηλ. δοκιμή κρασιών του ίδιου οινοποιείου από διαφορετικές χρονιές ή της ίδιας χρονιάς από διαφορετικά οινοποιεία με τις ίδιες, π.χ. ποικιλίες σταφυλιών), αλλά και διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας (από τον οποίο αναδείχθηκαν τρεις νικητές).

  Κι επειδή μόνο οινογνωσία δεν γίνεται, από τα «ΒορΟινά» δεν απουσίαζαν νόστιμα προϊόντα γνωστών παραγωγών, όπως τα αμπελόφυλλα της «Μαριάννας», πιπεριές Φλωρίνης του «Ναουμίδη» και βουβαλίσιο κρέας από το «Χασαπάκι». Αλλά και γευσιγνωσία χειροποίητων λουκουμάδων με σος κρασιού από τον «Κόκκινο Σκούφο» και ποντιακών τυροκομικών προϊόντων από το «Ραγιάν», σε συνεργασία με το 7ο Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο ανάδειξης των γεύσεων της πόλης.  

  Ήταν μια όμορφη, γευστική βραδιά, που έκλεισε με ραντεβού για τα επόμενα «ΒορΟινά», αυτά των Χριστουγέννων.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.