Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Αιώνιοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό διά της παρατάσεως

  Ορισμένοι έχουν συμπληρώσει έως και 21 χρόνια απόσπασης, χωρίς κριτήρια αξιολόγησης

 • Κατηγορία: Κοινωνία Δημοσίευση 04/11/2017 - 15:15
  Τελευταία ενημέρωση 04/11/2017 - 15:20
 •  

  Τη μέθοδο της παράτασης της απόσπασης για άλλη μια χρονιά 19 καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδρύματα του εξωτερικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποφάσισε να ακολουθήσει και φέτος το υπουργείο Παιδείας.

  Η ηγεσία του υπουργείου κατανοώντας ότι η διαδικασία των διαδοχικών παρατάσεων χωρίς κριτήρια που το ίδιο επέλεξε να ακολουθήσει είναι προβληματική αρκείται να παραπέμψει αόριστα στην "επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ενίσχυσης των τμημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του εξωτερικού, για όσους από τους πιο πάνω εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν το μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο απόσπασης δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση".

  Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι εκπαιδευτικοί παρατείνουν την παραμονή τους στο εξωτερικό "με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού και με την καταβολή του αντιτίμου των εισιτηρίων επιστροφής των ιδίων και των προστατευομένων μελών των οικογενειών τους εφόσον αυτό δεν έχει πληρωθεί κατά το παρελθόν".

  Σχολιάζοντας το θέμα, η φιλόλογος Αθανασία Αθανασοπούλου τονίζει ότι οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς των οποίων παρατάθηκαν οι αποσπάσεις διανύουν το 16ο έτος της απόσπασής τους, ενώ κάποιοι-ες έχουν κάνει και 5ετία προηγουμένως, άρα βρίσκονται στο εξωτερικό επί 21 συνεχή έτη. Οι παροικήσαντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε κάτι παραπάνω αλλά και χωρίς αυτή  την παραπανίσια γνώση το πράγμα είναι σκανδαλώδες. Έχει κάτι να πει ο αρμόδιος κ. Ζουράρις στον οποίο ανήκει ο τομέας; Οι συνδικαλιστές μας;".

  Η ίδια, αναφερόμενη στην εδώ "ζοφερή πραγματικότητα" υπογραμμίζει ότι "ενώ κόβονται θέσεις στα σχολεία μας, ενώ καθυστερούν βιβλία και συμπλήρωση κενών, κάποιοι κάνουν διακοπές επί δεκαετίες, χωρίς αξιολόγηση του 'φοβερού' τους έργου, χωρίς να ελέγχεται αν πραγματικά λειτουργούν τμήματα ενταγμένα στα πανεπιστήμια και χωρίς να εξηγείται γιατί παραμένουν αιωνίως οι ίδιοι (έστω και χωρίς επιμίσθιο)".

  Κ. Κεκ.
   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.