• ΑΠΘ: Στον αστερισμό της αριστείας

  Η "γαλάζια" πρυτανική αρχή ως άσυλο ρεμούλας και διαπλοκής

 • Το δρόμο προς την εισαγγελία διαφθοράς πήρε απόφαση της συγκλήτου (του 2016), βάσει της οποίας εκχωρήθηκαν κληροδοτημένα διαμερίσματα του ΑΠΘ σε κεφαλαιουχική εταιρεία.

  Παρακάμπτοντας προσφορά ύψους 800 ευρώ μηνιαίως, η πλειοψηφία του πανεπιστημιακού σώματος επέλεξε να ενοικιάσει τα πολυτελή κτίσματα σε ιδιώτη, ο οποίος προσέφερε μόλις 200 ευρώ το μήνα για 35 συναπτά έτη.

  Την ίδια ώρα, στο τμήμα οδοντιατρικής καθηγητές και μέλη ΔΕΠ συνεχίζουν το λοκ άουτ που άρχισαν πριν από δύο μήνες. Αρνούνται να καταβάλλουν ποσοστό από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας, κάτι που αποτελεί νομική τους υποχρέωση εδώ και 20 χρόνια.

  Η διοίκηση Μήτκα, στοχοπροσηλωμένη στην εκπόρνευση της πανεπιστημιακής λειτουργίας στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς, καταλύει και τα ύστατα ίχνη του δημόσιου ακαδημαϊκού χώρου. 

  Το πρυτανικό ίνδαλμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη -από κοινού με τον ομότιτλο Αχιλλέα Ζαπράνη του όμορου πανεπιστημίου Μακεδονίας- προωθεί με ιεραποστολικό ζήλο τις αξιώσεις των επελαυνώντων επιχειρηματικών ομίλων.

  Εξ' ού και η χορηγική "βοήθεια" των χρυσοθήρων της eldorado gold, όπως και οι σχέσεις στοργής με την "Καθημερινή" του ομίλου Αλαφούζου. Ενώ ο ευπατρίδης Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα έξοδα για τη σύσταση έδρας ποντιακών σπουδών, με προφανές περιεχόμενο διδασκαλίας τις διακηρυγμένες απόψεις του ελληνορώσου ολιγάρχη.

  Στο αποστειρωμένο (από τον τρισκατάρατο ιό του κοινωνικού ανταγωνισμού) ίδρυμα επιβάλλονται παραδειγματικά ο νόμος και η τάξη. Οι καθηγητές δικαιούνται να εκβιάζουν, μέσω ιδιοτελούς αποχής από το διδακτικό τους έργο, εις το διηνεκές. Οι φοιτητικές καταλήψεις ωστόσο συνιστούν ανομικά βδελύγματα.

  Μαύρο χρήμα και αδιαφανείς μπίζνες διατρέχουν το ΑΠΘ από άκρου εις άκρον, αυτή η δομή ωστόσο αποτελεί επθυμητή κανονικότητα. Αναζητούνται μανιωδώς εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί (είτε "ταραξίες" φοιτητές, είτε αποδιοπομπαίοι ουσιοεξαρτημένοι) ώστε το το πανεπιστημιακό άσυλο να θεωρείται υπηρεσιακή ενασχόληση της αστυνομίας.

  Όσοι αντιστέκονται -λίγοι φοιτητές και ακόμα λιγότεροι πανεπιστημιακοί- καταδίδονται στις διωκτικές αρχές μέσω σπαραξικάρδιων ρεπορτάζ εντιμότατων δημοσιογράφων.

  Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός υποκλίνονται στη δυναμική της πραγματικότητας όπως άλλωστε εν γένει πράττουν. Περιορίζονται σε θεσμικές υποσημειώσεις και αναπόληση του "ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος".

  Θα ήταν αφελές να υποτιμηθεί η ισχύς της επιχειρηματικοεκπαιδευτικής μηχανής που έχει εγκατασταθεί (και) στο ΑΠΘ. Αλλά είναι ηθικά έωλη και πολιτικά ύποπτη η σιωπή για τις αθλιότητες που βαφτίζονται ακαδημαϊκή ελευθερία.

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.