• Επίδειξη πυγμής σε πρόσφυγες

  Ποινή στέρησης στέγης και τροφής στον καταυλισμό των Γεζίντι στις Σέρρες

 • Τον περιφερειάρχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα Νίκο Ράγκο υποδεικνύουν οι πρόσφυγες Γεζίντι ως τον "εγκέφαλο" που εμπνεύστηκε τη μέθοδο της στέρησης τροφής και στέγης προκειμένου να τους τιμωρήσει επειδή φοβούνται να συνυπάρξουν με άλλες εθνότητες λόγω των σφαγών που έχουν υποστεί στη Μέση Ανατολή. 

  Οι Γεζίντι είναι μια εθνότητα Κούρδων που κατοικούν κυρίως κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Ιράν - Ιράκ. Λατρεύουν τον ήλιο και τη φωτιά, διατηρούν στοιχεία από τον ζωροαστρισμό και τον μανιχαϊσμό και τους μισούν εξίσου σουνίτες και σιίτες μουσουλμάνοι (Αύρα Ward "Γεζίντι, Κούρδοι λάτρεις του άγγελου - παγωνιού", εκδόσεις Ερμής).

  Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες Γεζίντι στην Ελλάδα έχουν έρθει από την επαρχία Σεγκάλ της Μοσούλης, όπου υπέστησαν άγριες σφαγές από τις ορδές του Χαλιφάτου.

  Μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης, την άνοιξη του 2016, μια ομάδα περίπου 150 Γεζίντι μεταφέρθηκε στο καμπ της Νέας Καβάλας, όπου δέχτηκαν επιθέσεις και απειλές από άλλους πρόσφυγες. Κρύφτηκαν επί τρεις μέρες σε ένα δάσος επειδή τους απειλούσαν ότι θα σφάξουν τους άντρες και θα πουλήσουν για σκλάβες του σεξ τις γυναίκες. Τότε, για να αποτρέψει πιθανή αιματοχυσία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετέφερε τους Γεζίντι λίγο έξω από την πόλη των Σερρών κι εκεί έζησαν μέσα σε σκηνές στημένες στον κάμπο από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Λόγω του χειμώνα και των άθλιων συνθηκών, μεταφέρθηκαν εκ νέου σε ξενοδοχεία στα Βρασνά προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν και τον Απρίλιο του 2017 επέστρεψαν στον καταυλισμό των Σερρών, όπου πλέον είχαν τοποθετηθεί 97 κοντέινερ.

  Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, το γραφείο Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής αποφάσισε να μεταφέρει στον καταυλισμό των Γεζίντι 60 αφγανούς και αφρικανούς πρόσφυγες. Οι Γεζίντι φοβήθηκαν για τη ζωή τους και αντέδρασαν. Ο επικεφαλής του γραφείου Νίκος Ράγκος τους απείλησε ότι θα τους βαφτίσει στα ΜΜΕ ως "ρατσιστές". Κι αμέσως μετά βρήκε τον τρόπο να τους τιμωρήσει: όταν ύστερα από ταξίδι τριών χρόνων, έφτασαν στις Σέρρες άλλοι 107 Γεζίντι, οι τελευταίοι και φτωχότεροι που μπόρεσαν να φύγουν από την περιοχή της Μουσούλης, το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει εντολή ώστε αυτοί να στεγαστούν στα περίπου 40 κοντέινερ που είναι άδεια. Επιπλέον, οι νεοαφιχθέντες δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επισήμως, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται στους δικαιούχους σίτισης.

  Αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγονης και ωμής τιμωρίας είναι οι νεοφιχθέντες να στοιβάζονται κυριολεκτικά μαζί με τους υπόλοιπους Γεζίντι μέσα στα διαθέσιμα κοντέινερ. Αναφέρθηκε ότι ζουν μέχρι και 18 άνθρωποι σε ένα κοντέινερ, ενώ υπάρχουν άδεια που όμως είναι κλειδωένα!

  Η τροφή, δεν φτάνει γιατί οι πρόσφυγες που ζούσαν εκεί από πριν, μοιράζονται το φαγητό τους με τους 107 καινούργιους -οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι. Η έλλειψη τροφής αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με τη βοήθεια κατοίκων και φορέων των Σερρών. Κανένα παιδί δεν πηγαίνει σε σχολείο, υπάρχει μόνο μια ΜΚΟ που έχει στήσει δύο σκηνές στα 200 μέτρα από τον καταυλισμό, όπου τα παιδιά, ελαφρώς ντυμένα και ελαφρώς νηστικά διδάσκονται αγγλικά, γερμανικά, γιόγκα, πιλάτες και άλλα fitness.

  Μικροί και μεγάλοι, νέοι και παλιοί πρόσφυγες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο αν θα κλειστούν στο κοντέινερ μέσα σε ασφυκτικό συνωστισμό ή αν θα σκοτώνουν το χρόνο τους βολτάροντας μέσα στο κρύο και την υγρασία του παλιού ορυζώνα όπου βρίσκεται ο καταυλισμός. Εκτός κι αν θέλουν να κάνουν γιόγκα και άλλα fitness...

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.