Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Μολυσμένο βρεφικό γάλα

  Η μητρική γαλλική εταιρεία Lactalis αγνοεί εάν έχουν καταναλωθεί 7.000 τόνοι γάλακτος που χρήζουν διερεύνησης

 • Κατηγορία: Κοινωνία Δημοσίευση 12/12/2017 - 17:04
  Τελευταία ενημέρωση 12/12/2017 - 17:07
 •  

  Ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο που σχετίζεται με τις συνθήκες μαζικής, εντατικής παραγωγής και υγιεινής στις βιομηχανίες τροφίμων αναδεικνύει η μόλυνση με το μικρόβιο της σαλμονέλας βρεφικού γάλακτος που παράγει η γαλλική εταιρεία lactalis.

  Ήδη έχουν αποσυρθεί βρεφικά γάλατα από δώδεκα χώρες, καθώς έχουν σημειωθεί 26 κρούσματα μόλυνσης σε βρέφη κάτω των 6 μηνών που εμφάνισαν συμπτώματα όπως κράμπες στομάχου, εμετό και διάρροια.

  Δέκα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας Frezyderm περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ανακαλεί προσωρινά παρτίδες βρεφικών γαλάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με την επωνυμία frezylac (σχετικός κατάλογος εδώ: http://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_references_lns_concernees_par_le_retrait-rappel.pdf. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ,  από τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον πίνακα, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά όσα φέρουν την κίτρινη επισήμανση. )

  "Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο εργοστάσιο της Craon", στα βορειοδυτικά της Γαλλίας, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

  Ωστόσο, από τις δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρείας σε ΜΜΕ προκύπτει ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της Craon προκλήθηκε πιθανόν από την 1η μέχρι την 6η Μαϊου και υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 τόννοι, που δεν είναι σαφές εάν έχουν πωληθεί ή βρίσκονται σε ράφια καταστημάτων.
  Κατόπιν εορτής, ο όμιλος Lactalis ανακοίνωσε ότι "διέκοψε την λειτουργία των εγκαταστάσεών του προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης", ενώ η Frezyderm δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΦ για το θέμα.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.