• Ανε(ξέ)λεγκτες καταστάσεις

  Οικιακά λύματα καταλήγουν απευθείας στη λίμνη Αγίας Βαρβάρας του Αλιάκμονα απ΄όπου η ΕΥΑΘ υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη

 •  

  Άγνωστης ποσότητας και σύνθεσης λύματα χύνονται ανεξέλεγκτα στην τεχνητή λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, περίπου έξι χιλιόμετρα νότια της Βέροιας, στο φράγμα Αναρρύθμισης της ΔΕΗ, εκεί απ΄ όπου ξεκινά η διώρυγα μέσω της οποίας η ΕΥΑΘ υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη με το νερό του Αλιάκμονα.

  Οι πληροφορίες, όπως και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το "Pressenger", έφτασαν σε μας από κατοίκους της περιοχής της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας, ενώ εδώ και μία βδομάδα κλιμάκια της ΕΥΑΘ και επιθεωρητών περιβάλλοντος της Περιφέρειας αναζητούν την αιτία της ρύπανσης από υδρογονάνθρακες (κηλίδες από πετρελαιοειδή ορατών στην επιφάνεια του νερού) που έχουν εντοπιστεί στον ποταμό Αλιάκμονα.

  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις ότι τα λύματα που χύνονται στο φράγμα της Αγίας Βαρβάρας σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ανεξέλεγκτη απόθεση λυμάτων μέσα σε τεχνητή λίμνη που τα νερά της προορίζονται για παροχή πόσιμου νερού! Η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του δήμου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, άλλος, κανένας;

  anarith_2.jpg

  Τα λύματα είναι οικιακά αφού προέρχονται από το πρώην στρατόπεδο Κοκκίνου όπου τα τελευταία δύο χρόνια στεγάζεται προσφυγικός καταυλισμός. Στη δομή υπάρχει αποχέτευση αλλά όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, ένα μέρος των λυμάτων καταλήγει απευθείας στη λίμνη.

  pic_1288.jpg

  Φυσικά, δεν έχουν οι πρόσφυγες την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του καταυλισμού, όπου αναγκάστηκαν να ζουν. Οι ευθύνες και σ' αυτήν την περίπτωση είναι διεσπαρμένες: δήμος, περιφέρεια, υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

  Απευθυνθήκαμε στη διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία περιορίστηκε να δηλώσει ότι "γνωρίζει για τη λειτουργία του προσφυγικού καταυλισμού". Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού και την παρακολούθηση της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή, στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΥΑΘ (15 Ιανουαρίου) τονίζεται ότι "εντός των νόμιμων επιτρεπτών ορίων είναι και τα σημερινά αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, που υδροδοτεί -μαζί με τις πηγές της Αραβησσού- το πολεοδομικό Συγκρότημα. Όλες οι παράμετροι που παρακολουθούνται υποχρεωτικά εκ του νόμου στο πόσιμο νερό βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ορίων στην έξοδο από την εγκατάσταση...".

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.