• Πως να κάνεις ρατσιστή ένα ρομπότ

  Ομιλία του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Κ. Δασκαλάκη μπροστά σε 1.700 άτομα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

 • Κατηγορία: Κοινωνία Δημοσίευση 17/01/2018 - 08:07
  Τελευταία ενημέρωση 17/01/2018 - 08:13
 • Ούτε... τάμπλετ δεν έπεφτε στη γεμάτη κυρίως από φοιτητές αίθουσα τελετών του ΑΠΘ το βράδυ της Τετάρτης στη διάλεξη του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

  Ο γεννηθείς το 1981 καθηγητής που έγινε γνωστός όταν σε ηλικία 24 ετών έλυσε τον γρίφο του Nash (θεωρία των παιγνίων) μίλησε για τους αλγόριθμους των προγραμμματιστών, τις δυνατότητες και τα όριά τους. Μέσα στην αίθουσα των 1.100 θέσεων υπήρχαν τουλάχιστον 600 όρθιοι, ενώ έμειναν απ' έξω δεκάδες άλλοι που ήθελαν να τον ακούσουν.

  Τα πάντα εξαρτώνται από τα δεδομένα του αλγόριθμου, τις "εμπειρίες" με τις οποίες θα φορτωθεί ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, εξήγησε ο Κ. Δασκαλάκης. Το 2016 η microsoft (όπου ο ίδιος δούλεψε ως μεταδιδακτορικός φοιτητής) κατασκεύασε το ρομπότ Tay και το σχεδίασε έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να αλλελεπιδρά. "Ύστερα από μόλις 17 ώρες αλληλεπίδρασης στο twitter, το ρομπότ Tay έγινε ρατσιστής και συνωμοσιολόγος"!

  Το τεχνολογικό άλμα μπορεί να γίνει σε δύο, πέντε, δεκαπέντε ή 100 χρόνια, τα σενάρια έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας.

  Σκέψου το κι έγινε!

  Η αιχμή της τεχνολογικής έρευνας βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια στις μηχανές αναζήτησης: από την αναζήτηση με λέξεις - κλειδιά, έχουμε περάσει στις φωνητικές εντολές και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της αναζήτησης μέσω εικόνων: Πριν μερικά χρόνια ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πλέον ένα πρόγραμμα μπορεί να κάνει αναζήτηση μέσω μιας εικόνας και ακόμα περισσότερο μπορεί διαχωρίσει τα pixel μιας φωτογραφίας από την τεχνοτροπία ενός πίνακα ζωγραφικής και να προχωρήσει στη σύνθεση νέου έργου!

  Σε περίπου 15 χρόνια -αν πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο- θα μπορούμε να κάνουμε αναζητήσεις στα ψαχτήρια μόνο με τη... σκέψη μας!

  Με βάση πάντα τα αισιόδοξα σενάρια, σε δύο χρόνια η έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες προσωπικής γραμματέως, ενώ σε περίπου πέντε χρόνια θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα με αυτόματο πιλότο. Βέβαια, εδώ υπάρχουν μερικά προβληματάκια, όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα δοκιμές. Για παράδειγμα, τα δεδομένα ενός αλγόριθμου "οδηγούσαν" τον αυτόματο πιλότο να αποφεύγει οχήματα που βρίσκονται δεξιά του. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ένα αυτοκινούμενο έπεσε πάνω σε όχημα που -κατά παράβαση του ΚΟΚ- βρισκόταν στα αριστερά του!

  Κ.

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.