Τετάρτη 19/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 8 C° Θεσσαλονίκη
 • Μια βραδιά για Queimada στο La Enye

  Ένα έθιμο της Γαλικίας, στο ισπανικό καφενείο της Τοσίτσα

 • Δεν έχει πολλά ισπανικά στέκια η Θεσσαλονίκη και το La Enye είναι ένα από τα λίγα όπου θα βρει κανείς κατ’ εξοχήν ισπανική κουζίνα. Εκεί, στο μέσο σχεδόν της Τοσίτσα, του δρόμου με τα περίφημα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης, ήπιαμε στις 5 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, την πρώτη μας Queimada, ένα κέλτικης προέλευσης ποτό, που το έθιμο το θέλει να διώχνει τα κακά πνεύματα. Με ρακή και κόκκους καφέ και μια εντυπωσιακή προετοιμασία, περάσαμε μία βραδιά που εγκαινίασε και τη στήλη αυτή. Και σας βάζουμε στο κλίμα.

  vradia_queimada_la_enye_18.jpg

  Το La Enye, είναι ένα μικρό, πολύχρωμο μαγαζί, με μίνιμαλ διακόσμηση. Ο ιδιοκτήτης του, ο Alejandro, ιδιαίτερα φιλικός, διοργανώνει συχνά μουσικές κι άλλες θεματικες βραδιές και κάπως έτσι προέκυψε και αυτή η επίσκεψή μας, μετά από μία απόφασή του της στιγμής, να φέρει για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη, το γαλικιανό έθιμο του Αγίου Πνεύματος. Ήμασταν ειδικά προσκεκλημένοι – κι αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή – και ειδικά προετοιμασμένοι για τη βραδιά.

  H Queimada, λοιπόν, είναι ένα αλκοολούχο ποτό τύπου punch, που φτιάχνεται από γαλλικινό augardente (ένα απόσταγμα κρασιού, αρωματισμένου με ειδικά βότανα ή καφέ, με ζάχαρη, φλούδα λεμονιού, κόκκους καφέ και κανέλα). Παραδοσιακά προετοιμάζεται σε μία άδεια κολοκύθα και κατά τη διαδικασία διαβάζεται ένα ξόρκι, που η παράδοση θέλει να δίνει στην queimada και σε όσους την πίνουν, «ειδικές δυνάμεις». Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες (παραδοσιακά οι δρυίδεις, αφού το έθιμο κρατάει από τους Κέλτες και γιορτάζεται στη Γαλλικία για πάνω από 2.000 χρόνια), ανάβουν φωτιά στην queimada, που καίγεται αργά, όσο προστίθεται περισσότερο μπράντυ.

  vradia_queimada_la_enye_10.jpg

  Η δική μας Queimada, ετοιμάστηκε σε μια πήλινη γάστρα. Σαν ... έμπειρος δρυίδης, ο Alejandro ετοίμασε τα υλικά, την άναψε, τη φρόντισε και μας άφησε να την ανακατέψουμε (είχαμε κι εμείς τους ρόλους μας στη βραδιά, ως και... κουκούλες μαγισσών φορέσαμε!) και να τη σερβίρουμε, σε ποτήρια για περίπου 30 άτομα (οι κόκκοι του καφέ, μη εξαιρετέοι στο σέρβις). Όλο το μαγαζί έγινε μία παρέα μετά τα μεσάνυχτα, με το περίεργο αυτό ποτό, να συμπληρώνει ότι άλλο είχαμε στα τραπέζια μας και με το ειδικό ξόρκι να περιρέει στην ατμόσφαιρα.

  la_enye_10.jpg

  Στο δικό μας τραπέζι των πέντε ατόμων, παραγγείλαμε εκτός άλλων πατάτες bravas, σερβιρισμένες σε μικρή πήλινη γάστρα με την ομώνυμη σως από σκόρδο, τομάτα, μαγιονέζα και καπνιστή πάπρικα (παραδοσιακή συνταγή της Ισπανίας), σαλάτα Templada, με κατσικίσιο τυρί, τοματίνια, τσιγαρισμένο μπέικον, φιστίκια και σως μελιού, παέλια θαλασσινών και κάποια κρεατικά. Η Queimada μπερδεύτηκε με τις thervethas (μπύρες) και τo aqua de valencia (ελαφρύ ισπανικό ποτό με σαμπάνια και χυμό πορτοκάλι) και η βραδιά κύλησε νόστιμα και δροσερά.

  vradia_queimada_la_enye_11.jpg

  Μπορεί η γιορτή του Αγίου Πνεύματος να είναι ξανά του χρόνου τον Ιούνιο (οπότε και όσοι θέλουν να δοκιμάσουν Queimada θα πρέπει να κάνουν υπομονή), το La Enye, ωστόσο και ο Alejandro, βρίσκονται σταθερά στην οδό Τοσίτσα 5Α, καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή 18:00 – 02:00. Τηλ.: 6948633202.

  * Η σελίδα "προτάσεις" έχει εμπορικό χαρακτήρα

   

 • Η στήλη Προτάσεις* έχει εμπορικό χαρακτήρα
 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.