Πέμπτη 23/11/2017 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 4 C° Θεσσαλονίκη
  • Νάμα: Ελληνική, δημιουργική κουζίνα

    Μια "νόστιμη" πρόταση, στην άκρη του κέντρου της πόλης

  • Κατηγορία: Προτάσεις * Δημοσίευση 02/10/2017 - 14:01
    Τελευταία ενημέρωση 23/10/2017 - 22:42
  • Κείμενο & Φωτογραφίες: Βαγγελιώ Χρηστίδου

    Στο «Νάμα», η ελληνική κουζίνα είναι παρουσιασμένη αλλιώς. Δημιουργικά, «πειραγμένα» και με προϊόντα αποκλειστικά ελλήνων παραγωγών.

    Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Αναστασιάδης, επέλεξε να ανοίξει το νέο αυτό εστιατόριο το περασμένο καλοκαίρι στο ύψος της πλατείας των Δώδεκα Αποστόλων, σε μια περιοχή όπου τα περισσότερα καταστήματα έχουν πλέον κλείσει και που για τον ίδιο ήταν «μια ανακάλυψη, ένα μικρό διαμάντι».

    nama_2.jpg

    Η μίνιμαλ αισθητική του χώρου.

    Η διακόσμηση του χώρου - 70 τ.μ. μέτρα ισόγειο με τραπεζοκαθίσματα και άλλα τόσα υπόγειο - έχει γίνει βάσει δικών του ιδεών, με τις δημιουργικές πινελιές νέου κόσμου, σε μίνιμαλ αισθητική, ώστε «να αναδειχθεί η κουζίνα, χωρίς περιττά στολίδια». Τραπέζια μεταλλικά και ξύλινα, με ένα κλωναράκι μπαμπού στο καθένα, industrial αισθητική στους τοίχους, χωρίς σχέδια για πολλά ντεκόρ, αφού το «Νάμα» μπορεί να εντυπωσιάσει με τα πιάτα του και μόνο.

    Η κουζίνα

     nama_5.jpgΠαστουρμαδοπιτάκια με αρωματικό γιαούρτι και μαρμελάδα τομάτας.

    Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά πιάτα βρίσκουμε τις γαρίδες με σάλτσα τομάτας, εστραγκόν, ξύσμα λάιμ και κρουτόν φέτας, γεύση εξαιρετική και μάλλον μοναδική σε όλη την πόλη.

    nama_6.jpg

    Ντάκος με κρέμα φέτας και φρέσκο κρεμμυδάκι.

    Όσο κρατούν ακόμη οι τομάτες θα υπάρχει ένας ιδιαίτερος ντάκος, με κρέμα φέτας και φρέσκο κρεμμυδάκι.

    nama_3.jpg

    Μύδια με σαλάμι Λευκάδος.

    Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παστουρμαδοπιτάκια με αρωματικό γιαούρτι και μαρμελάδα τομάτας, τα μύδια με σαλάμι Λευκάδος, το ψαράκι με χειροποίητη αρωματική μαγιονέζα.

    nama_4.jpg

     Ψαράκι με χειροποίητη αρωματική μαγιονέζα.

    Στα κρεατικά, ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια μάγουλα, σερβιρισμένα με κριθαράκι, θυμάρι και ανθότυρο.

    nama_7.jpg

    Κριθαράκι με μοσχαρίσια μάγουλα, θυμάρι και ανθότυρο.

    Καθημερινά, μαζί με το βασικό μενού και κάποια πιάτα ημέρας, όπως κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και αρωματικό γιαούρτι. Όλα από τα χέρια των μαγείρων Δημήτρη Τσάβου και Γιώργου Μαρίνου, που δημιουργούν στην open kitchen (ανοιχτή κουζίνα) του εστιατορίου.

    nama_11.jpg

    Δημήτρης Τσάβος και Γιώργος Μαρίνος επί τω έργω, στην open kitchen του εστιατορίου.

    Το τωρινό μενού, που είναι και το πρώτο τους, θα το βρούμε μέχρι και τέλη Οκτώβρη περίπου. Από εκεί και πέρα περιμένουμε πιο χειμερινές γεύσεις, αφού η καρτέλα αλλάζει ανάλογα με την εποχή.

    Η κάβα

    Σε συνεργασία με το Κτήμα Χατζηβαρύτη, το ψωμί του εστιατορίου σερβίρεται σε ειδική ξύλινη θήκη του Οινοποιείου, που τοποθετείται σε ειδική προθήκη, στα ειδικά σχεδιασμένα τραπέζια του «Νάμα». Έτσι, μια γνωστή οικογένεια οινοπαραγωγών, προβάλλεται καθημερινά στο χώρο του εστιατορίου.

    nama_9.jpg

    Το Νάμα συνεργάζεται αποκλειστικά με το Οινοποιείο Χατζηβαρύτη.

    Στην κάβα, βρίσκουμε επίσης μπύρες ελληνικές και μη και κάποια cocktails. Προσεχώς, στο υπόγειο του «Νάμα», θα διαμορφωθεί ένα καλοστημένο κελάρι, με οίνους αποκλειστικά Ελλήνων παραγωγών.

    Κόστος και ...κόσμος

    Το γεύμα, κοστίζει περίπου 12-17 ευρώ μαζί με κρασί, αφού η φιλοσοφία των τιμών τις θέλει προσιτές σε όλους.

    Κουζίνα και τιμές, έχουν οδηγήσει στο να γίνει το «Νάμα» ήδη αγαπητό από πάρα πολύ κόσμο και από τους διοργανωτές πολιτιστικών και γαστρονομικών δρώμενων της πόλης. Έτσι, στα τραπέζια του μπορεί να συναντήσουμε από οινοπαραγωγούς των «ΒορΟινών, μέχρι – προσεχώς - σκηνοθέτες και κριτικούς Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Όσο ο καιρός είναι καλός και τα τραπεζάκια έξω, επιλέξτε ένα δείπνο με θέα στο Ναό των Δώδεκα Αποστόλων. Ιδανική ώρα είναι σίγουρα και το μεσημεράκι, αφού η τζαμαρία παντού, προσφέρει άπλετο φως και ήσυχη θέα, ακόμη και για έναν απλό καφέ.

    nama_10_0.jpg

    Τρώγοντας με θέα στην εκκλησία των 12 Αποστόλων.

    Το πάρκινγκ είναι εύκολο στους γειτονικούς δρόμους, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους της περιοχής και στην αυλή του ναού των Δώδεκα Αποστόλων και οι ποδηλάτες, μην ... ανησυχείτε: ο ιδιοκτήτης έχει προβλέψει ακόμη και πάρκινγκ για ποδήλατα, σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο, ακριβώς μπροστά από το εστιατόριο.

    *Νάμα, Ολύμπου 1, τηλ. 2313-088.241. Ανοιχτά: από Δευτέρα μέχρι Κυριακή.10.00 – 01.30 (η κουζίνα από τις 13.00 – 23.30).

  • Η στήλη Προτάσεις* έχει εμπορικό χαρακτήρα
  • Pressenger

    Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
    Ενημερωτικός Εκδοτικός
    Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

    Αγίας Σοφίας 94,
    τ.κ.: 54634
    τηλ.: 6974-557792
    inbox@pressenger.gr

    Σχετικά με το pressenger.gr

    Έτος ίδρυσης 2016
    Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
    ομάδα pressenger.gr

    Μέλος του    

    Τα υπογεγραμμένα κείμενα
    απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

    Επιτρέπεται και παροτρύνεται
    η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
    αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
    υπό τους όρους
    - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
    - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
    σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.