• Στον Καφενέ του Μήτσου στο Καπάνι

  Νόστιμα, «πειραγμένα» θαλασσινά

 • Το φθινόπωρο του 2016 βρέθηκα για πρώτη φορά στον «Καφενέ του Μήτσου» όσο έκανα ρεπορτάζ για το «Γαστρονόμο». «Βαγγελίτσα μου, έλα να σου βγάλω να δοκιμάσεις ψαροκόκκαλα γάβρου», μου είπε με το «καλησπέρα». Τα δοκίμασα, όπως και διάφορα άλλα, που σε χρώμα και ιδέες ήταν διαφορετικά από ότι σε άλλους... καφενέδες. Γι’ αυτό και τώρα, που ξανανταμώσαμε για την παρουσίαση αυτή, είχα μια λαχτάρα να δω τις αλλαγές που έχει κάνει στο μενού.

  04-mitsos.jpg

  Από Βενιζέλου μεριά, μπήκα στα σοκάκια του Καπανιού και βρήκα την οδό Βλάλη, όπου βρίσκεται «χωμένο» το «νόστιμο» αυτό μαγαζάκι. Νωρίς το πρωί, άδειο ακόμη από κόσμο, έμοιαζε ενσωματωμένο στα άλλα μαγαζιά της περιοχής, έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους, πρωινούς θαμώνες. Για καφέ και τσιπουράκι.

  05-mitsos.jpg

  Νέες προτάσεις και καθιερωμένες συνταγές

  Επάνω σε έναν καφέ, λοιπόν, μέσα στις πλεξούδες από σκόρδα και τσούσκες, πιάσαμε να λέμε για τις νέες δημιουργικές πινελιές του Δημήτρη (κατά κόσμου Μήτσου) Παντζαρτζίδη. Τελευταίο...χόμπι του, το ψάρεμα στα όμορφα νερά της Αμμουλιανής, απ’ όπου φέρνει τις ψαριές του.

  03-mitsos.jpg

  Τρεις νέες προτάσεις, λοιπόν, στο μενού: ψητά θράψαλα, με φάβα και πέστο λιαστής τομάτας και – ακολουθώντας τις εποχές των ψαριών - ένα εξαιρετικό σουβλάκι θαλασσινών και κριθαρότο - με κριθαράκι από κουρκουμά και θαλασσινά. Τη λίστα συμπληρώνουν τα ανεπανάληπτα «μοναστηριακά ψαρολουκάνικα», οι χυλοπίτες με θαλασσινά, ο μαρινάτος ή φιλεταρισμένος γαύρος, η παντρεμένη σαρδέλα. Προσωπικά, για τους κρεατοφάγους, προτείνω ανεπιφύλακτα τη σπεσιαλιτέ τους, τα συκωτάκια πουλιών με γλυκοπατάτα στο τηγάνι και – πιο «ιδιαίτερη» γεύση – τα αρνίσια και μοσχαρίσια κεφτεδάκια. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια και τη σαλάτα με βελανίδι, ξύγαλο και μιγάδι.

  06-mitsos.jpg

  Στα πιάτα ημέρας, ότι βγάζει η θάλασσα ή οι παραγωγοί του Καπανιού. Βρίσκουμε από φρέσκα χορταρικά (όπως καυκαλίθρες), έως καραβιδάκι ή μικρά ψάρια με τραχούρι (το ελληνικό εστραγκόν). Έχουν ήδη αρχίσει, να παστώνουν τα δικά τους ψάρια.

  Στη μαγειρική, χρησιμοποιούν αποκλειστικά επίσημα πιστοποιημένο έξτρα - έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο, από ιδιόκτητο κτήμα με κορωναίικες ελιές, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το αιθέριο έλαιο ρίγανης (από ντόπιο παραγωγό). Τα ντόπια ελληνικά προϊόντα εξάλλου, εδώ επικρατούν στον κατάλογο και τα ράφια: αρσενικό από τη Νάξο, επιλεγμένα αποστάγματα από Κρήτη, Λέσβο, Χίο και Καλαμάτα, κρασί «Κίκωνες» από Κομοτηνή, τσιτσιμπύρα μικροπαραγωγού από Κέρκυρα και Θεσσαλονικιώτικη μπύρα «Άλη».

  Του Μήτσου, του αρέσει να στηρίζει και να φροντίζει τους άλλους. Δεν θα μπορούσε όμως – όπως λέει – να τα καταφέρει χωρίς την ομάδα του. Περάστε, να σας σερβίρουν.

  «Ο Καφενές του Μήτσου», Βλάλη 11, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2315-515.504.

  02-mitsos.jpg

 • Η στήλη Προτάσεις* έχει εμπορικό χαρακτήρα
 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.