Παρασκευή 17/08/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 33 C° Θεσσαλονίκη
  • Τι είδαμε στο σεμινάριο για χειροποίητα σαπούνια στο Olicatessen

    Όταν η βρώμη και ο καφές γίνονται καλλυντικά

  • Κατηγορία: Προτάσεις * Δημοσίευση 19/02/2018 - 23:53
    Τελευταία ενημέρωση 19/02/2018 - 23:57
  • της Βαγγελιώς Χρηστίδου

    Αρωματικά, απαλά σε υφή, μύριζαν καθαριότητα και φρεσκάδα και ήταν ιδιαίτερα φρονισμένα. Σαπούνια για το σώμα και το πρόσωπο, με διάφορα φυσικά υλικά, από ελαιόλαδο μέχρι και φύλλα... χρυσού. Αυτά ήταν τα σαπούνια «Βροχή» - #Vroxisoaps - που είδαμε στο πατάρι του «Olicatessen» ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Τη μέρα που μάθαμε, πώς να φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι, με βρώμη και καφέ.

    Η Γιώτα Κυριακοπούλου, από τα #Vroxisoaps, ήταν μια εξαιρετική «δασκάλα», που με θέμα το «I love my skin, I make my soaps» («Αγαπώ το δέρμα μου, φτιάχνω τα δικά μου σαπούνια»), μας μίλησε για την προέλευση του σαπουνιού, τον εξοπλισμό και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς κατά την παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών, αλλά και για τα κριτήρια επιλογής υλικών (έχετε πολλές επιλογές, τα αιθέρια έλαια θα σας κοστίσουν λίγο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό).

    Με βρόχινο νερό μαζεμένο από την Όσσα (χρησιμοποιούν βρόχινο νερό, ακόμη και χιόνι, εξ’ ου και το όνομα των σαπουνιών τους), μας έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση παρασκευής σαπουνιού απολέπισης δια της ψυχρής μεθόδου, με βρώμη και καφέ για το σώμα. Είδαμε ακόμη και τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση ατυχήματος, όπου το απλό ξύδι γίνεται «σωτήριο», ως βάση εξουδετέρωσης του καυστικού υλικού, εάν αυτό βρεθεί εκτός σκευών.

    seminario_sapoynia_olicatessen_3_0.jpg

    Τι καταλάβαμε; Τα καλύτερα λάδια είναι αυτά του αβοκάντο, της καρύδας (ιδανικό για λάδι βάσης, λόγω του αρώματός του και του ενυδατικού του χαρακτήρα) και το χαμομηλέλαιο, ενώ δεν προτείνεται το φοινικέλαιο, για το βασικό  λόγο του ότι, παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο, η παραγωγή του συνδέεται με μεγάλες παρεμβάσεις στις εκτάσεις τροπικών δασών και σε επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα. Να θυμάστε ότι το μόνο 100% υποαλεργικό λάδι είναι το ελαιόλαδο και καλό είναι, σύμφωνα με την κ. Κυριακοπούλου, να αρχίσετε με αυτό.

    Μεγάλη προσοχή στην αγορά και τη χρήση της καυστικής σόδας (NaOH) - προσοχή, δεν πρόκειται για σόδα φαγητού, αλλά για αυτή που βρίσκουμε σε μαγαζιά με μπογιές και αντίστοιχα υλικά. Στην περίπτωση που φτιάχνουμε το σαπούνι μας σε κλειστό χώρο, απαιτείται ανοιχτό παράθυρο και το μίγμα πρέπει να αφήνεται να κρυώσει, έξω. Απαραίτητα είναι, επίσης, η ποδιά, η μάσκα προσώπου και τα λαστιχένια γάντια, λόγω της καυστικότητας του μίγματος που θα έχουμε.

    Και όλη η «συνταγή» για το σαπούνι με βρώμη και καφέ

    Υλικά

    190 γρ. απιονισμένο νερό

    71 γρ. καυστική σόδα

    250 γρ. πυρηνέλαιο

    50 γρ. ηλιέλαιο

    150 γρ. λάδι καρύδας

    50 γρ. σησαμέλαιο

    10 γρ. γαλλικό καφέ ή εσπρέσσο (όχι ελληνικό, γιατί δεν θα κάνει απολέπιση)

    20 γρ. χοντρές νιφάδες βρώμη

    Παρασκευή

    Βάζουμε τη σόδα στο νερό (ποτέ η αντίθετη διαδικασία, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης) και αφήνουμε το μίγμα σε εξωτερικό χώρο, για να αποφύγουμε τις αναθυμιάσεις. Στη συνέχεια  ζεσταίνουμε τα λάδια σε γκαζάκι, μέχρι να φτάσουν τους 38 – 42 oC. Τα ρίχνουμε σε ένα πλασικό μπολ, προσθέτουμε τη σόδα με το νερό και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει, για λίγα λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τον καφέ και τη βρώμη και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να αφήνει «ίχνη» (να κάνει, δηλαδή, «tracing»), στα τοιχώματα του μπωλ.

    Ρίχνουμε το μίγμα μας είτε σε βάσεις σιλικόνης με σχέδια (το συγκεκριμένο είχε σχήμα καρδιάς) είτε, κατά προτίμηση, σε χάρτινες tetra pack συσκευασίες (κουτιά γάλακτος, χυμών, κλπ.). Η ιδανική θερμοκρασία για τη φύλαξη του σαπουνιού, μέχρι να στεγνώσει, είναι οι 10-15οC. Το σαπούνι μας θα έχει ωριμάσει σε 6-8 εβδομάδες και θα είναι έτοιμο για κόψιμο, ιδανικά σε τεμάχια των 100 γρ.

    Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, για χρώμα και για απολέπιση, μπορούμε να βάλουμε λιναρόσπορο, τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού, αργίλους, κ.ά.

    * Olicatessen, Βίκτωρος Ουγκώ 4, Άνω Λαδάδικα, τηλ.: 2313-030.286 / Vrohisoaps, Όσσα, τηλ.: 6993637603.

  • Η στήλη Προτάσεις* έχει εμπορικό χαρακτήρα
  • Pressenger

    Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
    Ενημερωτικός Εκδοτικός
    Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

    Αγίας Σοφίας 94,
    τ.κ.: 54634
    τηλ.: 6974-557792
    inbox@pressenger.gr

    Σχετικά με το pressenger.gr

    Έτος ίδρυσης 2016
    Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
    ομάδα pressenger.gr

    Μέλος του    

    Τα υπογεγραμμένα κείμενα
    απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

    Επιτρέπεται και παροτρύνεται
    η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
    αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
    υπό τους όρους
    - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
    - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
    σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.