• Ρέντσι-τ

  Η απεγνωσμένη προσπάθειά του να υποδυθεί αντισυστημικούς και συγκρουσιακούς με την ΕΕ ρόλους, απέτυχε παταγωδώς

 • Ο Μ. Ρέντσι ακολούθησε την μοίρα εκείνων πού, στηρίζοντας το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, διοργανώνουν δημοψηφίσματα στις χώρες τους - γιά έγκριση της τοπικής (τους) διαχείρισης.
  Αφορμή αποτέλεσε το σχέδιο συνταγματικών αλλαγών στην Ιταλία, ωστόσο το πραγματικό διακύβευμα αφορούσε την έγκριση της πολιτικής τού πρώην πρωθυπουργού. Η έκβαση της μάχης σχεδόν προδιαγεγραμμένη, εν μέσω της οξύτατης οικονομικής καί κοινωνικής κρίσης. Η απεγνωσμένη προσπάθεια τού Μ. Ρέντσι, να υποδυθεί αντισυστημικούς και συγκρουσιακούς (με την Ε.Ε) ρόλους, απέτυχε παταγωδώς.
  Άλλωστε ο κάποτε δήμαρχος Φλωρεντίας σταδιοδρόμησε όντας αγαπημένο παιδί των ιταλών επιχειρηματιών καί των παγκοσμιοποιημένων χρηματαγορών. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος πού τού εκχωρήθηκε η πρωθυπουργία, χωρίς καν να έχει εκλεγεί βουλευτής. Πιστώθηκε τα μπόνους της «κεντροαριστερής ευαισθησίας», ωστόσο η φάουσα της λιτότητας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός, πού επαγγέλθηκε η καμπάνια υπέρ τού «ναι», συνίσταται στην αποστείρωση των πολιτειακών λειτουργιών τού κράτους και στην εγκατάσταση ενός κοινωνικά ανε(ξέ)λεγκτου μοντέλου διακυβέρνησης. Διόλου τυχαία (και) το αντιπολιτευτικό «όχι» είχε συγκεκριμένες -πολιτικές, γεωγραφικές, ταξικές- διαστάσεις. Από την μια το λαϊκιστικό νεφέλωμα τού «κινήματος των 5 αστέρων» τού Μπ. Γκρίλο, πού περιφέρεται σε περιοχές κεντροαριστερής απροσδιοριστίας. Από την άλλη ο συνασπισμός της Μπερλουσκονικής δεξιάς (Forza Italia) και της νεοφασιστικής (υπό τον Σαλβίνι) «Λέγκα τού βορρά».
  Το «όχι» θριάμβευσε στον ιταλικό νότο, το «ναι» επικράτησε οριακά στην οικονομική ζώνη γύρω από το Μιλάνο, ενώ στην Ρώμη καταγράφηκε ποσοστό περίπου ταυτόσημο με τον πανιταλικό μέσο όρο (60% «όχι», 40% «ναι»). Η κοινωνική διαστρωμάτωση της ψήφου εξίσου αποκαλυπτική -η ιθύνουσα τάξη και τα εύπορα τμήματα τού πληθυσμού στρατεύτηκαν στο «ναι», ενώ οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι εκφράστηκαν μέσω τού «όχι». Τα πολλαπλά σχίσματα αποσαφηνίστηκαν εκ νέου - όπως στο ελληνικό δημοψήφισμα τού 2015, στο «Brexit» και στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. Ο οικουμενικός καπιταλισμός αντιμετωπίζει τις συνέπειες των συστημικών του αντιφάσεων και η τυραννία της αγοραίας ελευθερίας πριμοδοτεί πανσπερμία αντιδράσεων. Μόνο πού κάποιες εξ' αυτών -δηλαδή οι εθνικιστική περιδίνηση και η ρατσιστική παραζάλη- είναι τοξικότερες κι από το σύστημα πού στοχοποιούν…

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.