• «Σοσιαλφιλελεύθερος», στρέιτ με προβάδισμα

  Οι πιο περίεργες εκλογές για την προεδρία στη Γαλλία

 • Το πρόσωπο που μπορεί να κατατροπώσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας ανακάλυψαν οι δημοσκόποι.
  Πρόκειται για ένα πρόσωπο που τα έχει όλα. Είναι εκατομμυριούχους. Έχει θητεύσει σε υψηλόβαθμα κλιμάκια του τραπεζικού τομέα. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας και μάλιστα χωρίς ποτέ του να εκλεγεί από τον λαό. Συμμετείχε σε κυβέρνηση των σοσιαλιστών, αλλά εφάρμοσε με πάθος φιλελεύθερες πολιτικές, που θα τις ζήλευε και το ΔΝΤ, όπως την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Ανήκει συνεπώς στον «κεντρώο χώρο» και είναι συμπαθής σε πολλού δεξιούς ψηφοφόρους. Για να μην ανησυχεί μάλιστα το συντηρητικό ακροατήριο, το ξεκαθάρισε ο ίδιος με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες: είναι στρέιτ. Τελεία και παύλα.
  Ο λόγος για τον Εμανουέλ Μακρόν.
  Ο 38χρονος διεκδικητής της γαλλικής προεδρία εμφανίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως ο υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει με άνεση την Μαρίν Λεπέν και να απαλλάξει τη χώρα του, αλλά και ολόκληρη την ήπειρο, από την ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια. Βέβαια το προβάδισμα στο πρώτο γύρο των εκλογών το διατηρεί η Λεπέν (με 26%) έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Αλλά αν ο Μακρόν φτάσει στο δεύτερο γύρο οι δημοσκόποι του δίνουν άνετη νίκη με ποσοστό 64%.
  Ο πρώην σοσιαλιστής μπήκε στην κούρσα των διεκδικητών της προεδρίας με ανορθόδοξο για τα γαλλικά δεδομένα τρόπο. Αντιλαμβανόμενος ότι το μέλλον του δεν θα είναι ιδιαίτερα λαμπρό στο σοσιαλιστικό κόμμα (ούτε για τον ίδιο στην κομματική ιεραρχία, αλλά ούτε γενικότερα για το σοσιαλιστικό κόμμα, που πήρε την κάτω βόλτα στην περίοδο της προεδρίας Ολάντ) αποφάσισε να πορευτεί μόνος. Και ίδρυση το «En marche !» (Εμπρός).
  Η επικράτηση του «αριστερού» Μπενουά Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές των σοσιαλιστών του άφησε μεγαλύτερο πεδίο κινήσεων στο «κεντρώο χώρο».
  Αλλά το καταλυτικό στοιχείο για την δημοσκοπική του άνοδο δεν ήταν άλλο από το «σκάνδαλο της Πηνελόπης» που έπληξε τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν. Οι αποκαλύψεις για τον κρατικό μισθό που εισέπραττε επί χρόνια, χωρίς να εργάζεται, η σύζυγος του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων είχε αποτέλεσμα να δυσαρεστηθούν οι δεξιοί ψηφοφόροι, που μέχρι τότε έβλεπαν την υποψηφιότητα Φιγιόν ως «καθαρή επιλογή» και τον ίδιο ως «ηθικό κομμάτι» ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Τα ποσοστά του Φιγιόν μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και στελέχη του κόμματός του άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη αντικατάστασής του. Ο ίδιος ο Φιγιόν πάντως επιμένει στην υποψηφιότητά του.
  Αν τελικά περάσουν στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος των δεξιών Ρεπουμπλικάνων Φιγιόν μαζί με την Μαρίν Λεπέν, οι περισσότεροι Γάλλοι θα αισθάνονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να επιλέξουν για πρόεδρο έναν διεφθαρμένο δεξιό ή μία ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια.
  Ξαφνικά η περίπτωση του «σοσιαλφιλελεύθερου» Μακρόν καταδεικνύεται ως ιδανική για τους γάλλους νοικοκυραίους και κυρίως για τη γαλλική ελίτ. Είναι ο άνθρωπος που τα έχει όλα. Γιατί την ακρίβεια ο άντρας που τα έχει όλα. Κάπως έτσι φαίνεται ότι πήρε και το δημοσκοπικό προβάδισμα.
  Στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η εκλογή του Μπενουά Αμόν σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου της Πινελόπης, αναπτέρωσαν το ηθικό των κεντροαριστερών.
  Η δυσαρέσκεια όμως για την περίοδο της προεδρίας Ολάντ έχει απομακρύνει πολλού ψηφοφόρους. Ορισμένοι από αυτούς στράφηκαν πιο αριστερά, στην υποψηφιότητα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε άνοδο, όχι όμως αρκετή για να τον φτάσει στο δεύτερο γύρο. Ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει (παρά την αριστερή στροφή των σοσιαλιστών με την εκλογή Αμόν στην ηγεσία).
  Κατά συνέπεια το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι σοσιαλιστές και αριστεροί της Γαλλίας είναι… η διάψευση των δημοσκόπων. Ενδεχόμενο που τα τελευταία χρόνια δεν είναι ασυνήθιστο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, γιατί όχι και στη Γαλλία. Όπως όμως αποδείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές, η διάψευση των δημοσκοπήσεων μπορεί να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.