Σάββατο 23/02/2019 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 9 C° Θεσσαλονίκη
 • Συνταγματική απολυταρχία

  Εννέα μήνες μετά το πραξικόπημα το 51,4% των ψηφοφόρων είπε "ναι" στο δημοψήφισμα στην Τουρκία

 • Κατηγορία: Κόσμος Δημοσίευση 17/04/2017 - 14:19
  Τελευταία ενημέρωση 18/04/2017 - 19:55
 •  

  Με λιγότερες από τρεις μονάδες διαφορά κέρδισε το "ναι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, εννέα μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

  Σύμφωνα με την ανώτατη εκλογική επιτροπή (YSK), η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 85% και το "ναι" απέσπασε το 51,4% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" το 48,6%.

  Σχεδόν 50 εκατ. Τούρκοι από τους συνολικά 55, 3 εκατ. εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πήγαν στις κάλπες με τις οποίες επικυρώθηκε η εκχώρηση διευρυμένων εξουσιών στον πρόεδρο. "Το έθνος είπε 'ναι' στη συνταγματική αναθεώρηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ.

  Οι δυνάμεις του "ναι" εντοπίζονται κυρίως στην αχανή τουρκική επαρχία και στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, ενώ σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη κυριάρχησε το "όχι".  

  Αναφερόμενος στην απώλεια των τριών μεγάλων αστικών κέντρων ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής είπε ότι "κάθε ψήφος έχει αξία" και ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν θα ξεκινήσουν άμεσα αλλά μετά τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου 2019.

  Ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003 μέχρι το 2014, όταν εξελέγη πρόεδρος. Με το χθεσινό δημοψήφισμα επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα απειληθεί η θέση του, αφού θα έχει πλέον τη συνταγματική δυνατότητα να παραμείνει επικεφαλής του κράτους μέχρι το 2029 ή και μέχρι το 2034  -αν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του.

  Ο Ερντογάν (ο οποίος παραμονές του δημοψηφίσματος εκτιμούσε ότι το "ναι" θα κινηθεί ανάμεσα στο 55-60%) ήδη έκανε τον ελιγμό της μετάθεσης της απόφασης επαναφοράς της θανατικής ποινής (με χιλιάδες τούρκους στη φυλακή κατηγορούμενους για το πραξικόπημα του Ιουλίου), σε νέο δημοψήφισμα μελλοντικά.

  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα CHP και το αριστερό - φιλοκουρδικό HDP, κατήγγειλαν «χειραγωγήσεις» στη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν κατά του αποτελέσματος.

  Η αντιπολίτευση κατηγορεί την ανώτατη εκλογική επιτροπή της Τουρκίας για την απόφασή της, την τελευταία στιγμή, να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν ήταν σφραγισμένα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.