• Ρεκόρ αποχής στον δεύτερο γύρο

  Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν

 • Κατηγορία: Κόσμος Δημοσίευση 08/05/2017 - 10:02
  Τελευταία ενημέρωση 08/05/2017 - 10:05
 • Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι «ο πρόεδρος του οποίου η νομιμοποίηση από τις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα» από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του γράφει η Le Monde σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

  Η εφημερίδα επισημαίνει το επίπεδο -ρεκόρ της αποχής (24,95%) των λευκών και των άκυρων και κυρίως ότι «μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε "υπέρ" ενός υποψηφίου, αλλά "εναντίον" της ακροδεξιάς».

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ο Ε. Μακρόν απέσπασε το 66,01% των ψήφων, ενώ η Μ. Λεπέν το 33,99%, αποτέλεσμα που είχε προβλεφθεί προεκλογικά και επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της "γαλλικής σχολής" στον τομέα της πολιτικής ανάλυσης και των δημοσκοπήσεων.

  Σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

  Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη, την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωση στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

  «Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε» γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ήττα της ακροδεξιάς: «Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη".

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.