Σάββατο 23/02/2019 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 9 C° Θεσσαλονίκη
 • Τα Σκόπια έτοιμα για συμβιβασμό στο όνομα για να μπούν στο ΝΑΤΟ

  Οι Αμερικανοί παροτρύνουν τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του Ζόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι θα κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας

 • Κατηγορία: Κόσμος Δημοσίευση 10/06/2017 - 20:19
  Τελευταία ενημέρωση 11/06/2017 - 02:52
 • Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δεχθεί στους κόλπους του την ΠΓΔΜ την άνοιξη του 2018, αναφέρει το σερβικό δίκτυο B92 επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο μεταφέρει τη θέση πηγής προσκείμενης στις σχετικές διαπραγματεύσεις. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάνς Στόλτενμπεργκ σχεδιάζει να επισκεφθεί τα Σκόπια μέσα Ιουλίου για να συζητήσει το θέμα. Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι η χώρα αυτή να γίνει δεκτή στη συμμαχία την άνοιξη του 2018», είπε η πηγή στο ρωσικό μέσο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είναι ενεργά εμπλεκόμενες σε αυτή την κατεύθυνση. «Χθες (σ.σ. την Τετάρτη) ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια συναντήθηκε με την (νέα) υπουργό Άμυνας της Μακεδονίας και μίλησε για το θέμα. Η Ουάσιγκτον παροτρύνει τα Σκόπια να προχωρήσουν μπροστά κάνοντας παραχωρήσεις, και εκτιμώντας τα στοιχεία, είναι έτοιμα να το κάνουν», είπε η πηγή.

  Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει πει νωρίτερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) -κάτι στο οποίο επιμένει η Ελλάδα- και έτσι να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ. «Υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε βρίσκοντας μία λύση στο πρόβλημα, ή εντασσόμενοι στο ΝΑΤΟ υπό ένα προσωρινό όνομα, και προτείνοντας διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάνω στο πρόβλημα που έχει με το συνταγματικό μας όνομα, σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Ζάεφ στην προ ημερών τηλεοπτική του συνέντευξη στην MRT.

  untitled_2.png

  Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο τηλεφώνησε για να συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, και όπου επιβεβαιώθηκε η θέση της Αθήνας σχετικά με τη διένεξη για το όνομα. Ενώ ο Ζάεφ στη συνέχεια δήλωνε ότι αναμένει στα Σκόπια τον Στόλτενμπεργκ την επόμενη περίοδο, κάτι το οποίο θα ανοίξει την πόρτα στη χώρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

  Στις Βρυξέλες τη Δευτέρα

  Χθες (Παρασκευή) βράδυ έγινε γνωστό στα Σκόπια ότι ο Ζάεφ μεταβαίνει την Δευτέρα στις Βρυξέλες. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων MIA, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δημοσιεύματα, η Συμμαχία γνωστοποιούσε την Παρασκευή ότι οι πόρτες της είναι ανοιχτές στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου του Βουκουρεστίου το 2008, σύμφωνα με την οποία πρώτα θα διευθετηθεί το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα και μετά θα ακολουθήσει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το πρακτορείο επικαλείται και ΝΑΤΟϊκό αξιωματούχο, ο οποίος αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας δεν έχει άμεσα σχέδια επίσκεψης στα Σκόπια, αλλά αναμένει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλες την Δευτέρα. Μια επίσκεψη, όπως φαίνεται, καθόλου εθιμοτυπική μετά την οποία θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

  Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου, συντάκτη διεθνών ειδήσεων, Μπάμπη Μπίκα για το pressenger.gr με τίτλο "Αλλαγή σελίδας στην ΠΓΔΜ".

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.