• Ευκαιρία για ένα πραγματικό νέο ξεκίνημα

  Συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία

 • Κατηγορία: Κόσμος Δημοσίευση 25/09/2017 - 21:56
  Τελευταία ενημέρωση 25/09/2017 - 21:58
 • Κολωνία,

  Τζον Μαλαματίνας, δημοσιογράφος 

  Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών είναι μια πραγματική ψυχρολουσία – όχι μόνο για την Άγκελα Μέρκελ – αλλά δεν είναι έκπληξη. Η είσοδος ενός κόμματος δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών στην γερμανική βουλή ήταν δεδομένη λόγω των δημοσκοπήσεων – αλλά σπάει μια παράδοση που έχει κρατήσει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  Η αδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών είχε εκδηλωθεί ήδη στην άκαρπη πρεοκλογική καμπάνια του Μάρτιν Σουλτς – αλλά το 20%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος τρομάζει ακόμη και τον τελευταίο εν Γη σοσιαλδημοκράτη. Η Γερμανία που ξυπνάει την επομένη δεν είναι η σταθερή Γερμανία που φανταζόνταν οι κύριαρχοι της Ευρώπης – αλλά ούτε η Γερμανία αυτών που ήλπιζαν για μια νέα αλλαγή πολιτικών συσχετισμών προς μια κοινωνική Ευρώπη.

  Δεν μένει όμως αμφιβολία ότι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ θα τα βγάλουν καλύτερα πέρα με τον νεο συνασπισμό. Και με μια πιο αδύναμη Μέρκελ, αν δεν κάνει καλό στην Ευρώπη, ίσως κάνει καλό στην υγεία του αναταγωνισμού – δεν έχουν θέμα μ' αυτό οι κυρίαρχες ελίτ.

  Η κρίση του κλασικού πολιτικού συστήματος εμβαθύνεται Τα οκτώ χρόνια οικονομική κρίσης και η συνεχείς πολιτικές λιτότητας δεν πέρασαν απαρατήρητα από το κέντρο του τέρατος, τη Γερμανία. Η κρίση του κλασικού πολιτικού συστήματος όπως το συνηθίσαμε μεταπολεμικά χτύπησε στην καρδιά τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε.

  Οι κώδωνες κινδύνου ήταν πολλοί: το τέλος του δικομματισμού σε αρκετές χώρες, οι αλλεπάλληλες κρίσεις της σοσιαλδημοκρατίας και βέβαια η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς στις διάφορες μορφές της. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια έκφραση μιας γενικής κοινωνικής μετατόπισης προς τα Δεξιά. Το 2013, κόμματα αριστερά του κέντρου έλαβαν μαζί το 42,7% των ψήφων. Το 2009 ήταν 45,6%. Σε αυτές τις εκλογές του Bundestag, ήταν μόνο το 38,6%. Απέναντί τους βρίσκεται ένα κεντροδεξιό μπλοκ, το οποίο έφτασε συνολικά το 56,3%. Δεν βρισκόμασταν ποτέ πιο μακριά από μια αριστερή συγκυβέρνηση όσο σήμερα! Η ατζέντα του προεκλογικού αγώνα εστίασε σκοπίμως στο προσφυγικό ζήτημα και αυτό για διάφορους λόγους.

  Ο πρώτος είναι ότι η Γερμανία παραμένει ένας βαθιά ρατσιστικός κρατικός – κοινωνικός σχηματισμός, Η ψήφος για την AfD δεν είναι ψήφος τιμωρίας, αλλά έκφραση αυτής της μακροχρόνιας μετατόπισης. Να μην ξεχνάμε: Σε μια Γερμανία όπου εκδηλώθηκε το ακροδεξιό κίνημα PEGIDA ενάντια στην ισλαμικοποιήση, σε μια Γερμανία όπου η τρομοκρατική οργάνωση NSU μπορούσε να δολοφονεί μετανάστες για δέκα χρόνια, σε μια Γερμανία όπου το 2016 κάθε δέκα ώρες γινόταν μια επίθεση σε οικία μεταναστών και προσφύγων.

  Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η επικέντρωση στο θέμα βόλευε για να μην ανοίξει καμιά συζήτηση πάνω στο θέμα της επερχόμενης λιτότητας που προετοιμάζει η νέα κυβέρνηση: κούρεμα επιδομάτων, μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Η όλη ρητορική και των σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς, ο λαϊκιστικός λόγος τους τροφοδότησαν ακόμα περισσότερο την ακροδεξιά. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και το πρόγραμμά του δεν κατάφεραν, ούτε στο ελάχιστο, να διαφοροποιηθούν από την ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων (χριστιανοδημοκράτες-σοσιαλδημοκράτες). Ο ρεφορμισμός της Die Linke είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ουρά της υπέρ-συντηρητικής πολιτικής, δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να διαχωρισθεί ούτε καν λεκτικά ούτε και στα συνθήματα. Αυτό φάνηκε και στην πρώτη δήλωση της Σάρα Βαγκενκνέχτ, ηγέτη του Die Linke, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων όπου έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η Αριστερά πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της πάνω στο προσφυγικό. Όμως τα αποτελέσματα την προδώνουν. Ναι μεν η Die Linke έχασε μισό εκατομμύριο ψήφους στους ακροδεξιούς, συγχρόνως όμως το αποτέλεσμα δείχνει στην Βαυαρία, όπου η AfD έλαβε υψηλά ποσοστά απέναντι στο αδερφό κόμμα της Μέρκελ, CSU, ότι είναι λάθος στρατηγική απλά να παραλάβει κάποιος την ακροδεξιά ατζέντα ενάντια στις ροές προσφύγων όπως έκανε ο Χορστ Σέχοφερ, αρχηγός του CSU.

  Μερικοί στην Αριστερά βλέπουν στην είσοδο των σοσιαλδημοκρατών στην αντιπολίτευση μια νέα ευκαιρία για έναν αριστερό συνασπισμό για τις επόμενες εκλογές. Ελπίζουν ότι το SPD θα μάθει από τα λάθη της συγκυβέρνησης των τελευταίων ετών. Και εδώ πάλι όμως δαγκώνει ο σκύλος την ουρά του: Το Die Linke κινδυνεύει πάλι να εμφανιστεί χωρίς δικό της αναγνωρίσιμο κοινωνικό προφίλ και να χάσει τους ψηφοφόρους της όχι προς τα ακροδεξιά, αλλα προς σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές δυνάμεις στην δημοκρατία της Γερμανίας θα ήταν αντί να θέσουν όλες τις ελπίδες σε ένα λαϊκιστικό θέμα, να ανοίξουν πραγματικές συζητήσεις περί κοινωνικής πολιτικής, σχέδια λιτότητας και το μέλλον της Ευρώπης.

  Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες κυρίως νέοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας ενάντια στην εκλογική νίκη της AfD. Στο Βερολίνο μάλιστα επισκέφτηκαν το εκλογικό τους πάρτι όπου παρέμειναν επί ώρες με παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Μέρος του στοιχήματος είναι να καταφέρουν τα κινήματα και τα δίκτυα για την κοινωνική αλλαγή να μην μείνουν στην πολιτική στάση του αντί. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κίνδυνο του εκφασισμού της γερμανικής κοινωνίας, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Είναι σε θέση η κοινωνική αριστερά να εκφράσει ένα όραμα το οποίο θα βάλει τους νέους, άνεργους και επισφαλείς εργάτες σε κίνηση; 

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.